Behind the Scenes

Deze maand nemen we een kijkje achter de schermen van het restauratieatelier waar elke zes maanden een veelbelovende restaurator deelneemt aan The Phoebus Foundation Fellowship. Sarah Bayliss (UK) nam de tijd om haar ervaringen met ons te delen:

 

“Ik vond het fantastisch om als fellow deel uit te maken van het enthousiaste Phoebus team! De manier waarop de kanselarij haar collectie met het publiek deelt en belang hecht aan onderzoek en conservatie is echt ongelooflijk.”

“Omwille van COVID-19 was mijn verblijf relatief kort maar dat weerhield me niet om verborgen verhalen bloot te leggen!  Ik werkte mee aan 3 interessante projecten; het opvullen van lacunes en retoucheren van Diana en haar nimfen op jacht door het atelier van Peter Paul Rubens (ca. 1636-37), het reinigen van een 18e-eeuws anoniem Zuid-Amerikaans schilderij van de Onze-Lieve-Vrouw van de Kandelaar en het reinigen van een 17e-eeuws paneel van De doortocht van Mozes en het volk van Israël door de Rode Zee.”

 

“De grootste verrassing ontdekte ik bij de behandeling van het schilderij van Francken. Door de dikke, verkleurde vernis was de schildering eronder nauwelijks te zien! Pas toen we begonnen met het verwijderen van de vernis, ontdekten we dat een groot deel van het paneel een latere toevoeging was. Dit opent interessante wegen voor onderzoek en het is altijd spannend om iets nieuws en onverwachts over een schilderij te ontdekken.”

 

“Het team was ongelooflijk gastvrij en vriendelijk en het was geweldig om zoveel getalenteerde mensen te leren kennen!”

Benieuwd naar alle ontdekkingen die opdoken tijdens de restauratie van het Francken paneel? Hou zeker onze nieuwsbrief en sociale media in de gaten!

Sarah verwijdert de vernislaag van het paneel van Frans II Francken

Sarah aan het werk in het restauratieatelier

Terug naar overzicht