Behind the scenes

Voor de tentoonstelling ‘James Ensor’ in Kunsthalle Mannheim (DL) reisde restaurator Naomi Meulemans als koerier naar Duitsland om te helpen bij de installatie van maar liefst 5 kunstwerken die The Phoebus Foundation voor dit project in bruikleen gaf.

 

Het werk van de Belgische kunstenaar James Ensor (1860-1949), de beroemde “schilder van maskers”, is diepgeworteld in de geschiedenis van de Kunsthalle Mannheim. Reeds in 1928 werd de schilder daar in een solotentoonstelling gevierd als een belangrijke en uitzonderlijke hedendaagse kunstenaar. De tentoonstelling die in juni opende concentreert zich op Ensors beroemde zelfportret-masker-dood-stillevenmotieven, die een belangrijke plaats in zijn oeuvre opeisen.

 

Zoals gewoonlijk was het omwille van de Covid restricties een hele uitdaging voor onze koerier om aanwezig te kunnen zijn. Naomi is er echter in geslaagd om de installatie van alle 5 de kunstwerken te overzien en een aangepast en correct klimaat in de museumzalen te garanderen – een absolute vereiste voor deze waardevolle en fragiele kunstwerken.

 

Het resultaat is meer dan geslaagd, dus grijp je kans om deze prachtige tentoonstelling te bezoeken! Ze loopt nog tot 3 oktober in Mannheim, Duitsland.

© Naomi Meulemans

Art handlers installeren James Ensor’s Skelet arresteert maskers (1891).

James Ensor

Geraamten in travestie, 1894

© Naomi Meulemans

Een art handler installeert James Ensor’s Nos deux portraits (ca. 1905).

© Naomi Meulemans

Art handlers installeren James Ensor’s, Liefdestuin (1926).

Terug naar overzicht