Phoebus Reads

Wist je dat onze stafchef dr. Katharina Van Cauteren een doctoraat schreef over Hendrick De Clerck (1560-1630)? Het bijzondere verhaal over deze Brusselse schilder en zijn band met het Brusselse hof werd na haar doctoraatsonderzoek in een meeslepend boek gegoten! Daarin wordt op een toegankelijke manier verteld hoe de aartshertogen Albrecht en Isabella (reg. 1596/1599-1621/1633) in het prille begin van de zeventiende eeuw de beeldende kunst gebruikten om zichzelf politiek op de internationale kaart te zetten.

 

Albrecht en Isabella gaan weliswaar de geschiedenis in als de door en door katholieke grondleggers van Belgiƫ. Bij hun aantreden zien ze de zaken echter veel grootser: de Aartshertogen dromen van de keizerskroon en van de wereldheerschappij. Wie zo hoog mikt, heeft alle baat bij slimme propagandisten. De vandaag vergeten Brusselse schilder Hendrick De Clerck is precies wat Albrecht en Isabella nodig hebben.

 

Zijn schilderijen sluiten naadloos aan bij de liefde voor intellectuele raadseltjes waar de laat-zestiende- en vroeg-zeventiende-eeuwse elite dol op is. Het zijn geschilderde codes: ze zien eruit als aardige mythologische of religieuze taferelen, maar wie weet hoe ze te ontcijferen, staat oog in oog met politieke propaganda van de bovenste plank.

 

Zin om de geschilderde codes te ontrafelen en het onwaarschijnlijke verhaal te ontdekken van een vergeten stukje vaderlandse geschiedenis over macht, intrige en prestige? Je kan het boek hier online bestellen!

Terug naar overzicht