Phoebus Reads

Jacob Jordaens (1593-1678) was een echte familieman! Dat blijkt uit de archiefdocumenten die Dr Leen Kelchtermans en Dr Katharina Van Cauteren recent ontdekten.

 

In 1654 huwde Jordaens’ dochter Anna Catharina met Johannes II Wierts, een Antwerpenaar die als advocaat actief was in Den Haag. Dit gegeven, samen met diverse symbolische elementen, laten toe een tot nu anoniem familieportret van Jordaens (State Hermitage Museum, St Peterburg) te kunnen identificeren als het verlovingsportret van het koppel!

 

In Den Haag kreeg het echtpaar vier kinderen, en telkens kozen ze voor Jordaens, zijn echtgenote of zijn andere dochter Elisabeth als peter en/of meter van de kleine spruit. Dit betekent dat Jordaens meer dan tot nu gedacht in Den Haag verbleef. Mogelijk zijn zelfs vier tekeningen die hij in die stad maakte, te koppelen aan die familiebezoeken!

 

In 1660 verwierf Jordaens een buitenverblijf in Voorburg, in de omgeving van Den Haag. De aankoop van dit lusthof was enerzijds allicht een economische keuze aangezien hij opdrachten hoopte te krijgen in het noorden. Anderzijds was het mogelijk ook religieus geïnspireerd: het is bekend dat de schilder sinds 1660 calvinistische sympathieën had. Het onderzoek van Leen en Katharina toont echter aan dat ook familiale redenen ongetwijfeld een rol speelden: Jordaens wilde in de buurt wonen van zijn dierbaren.

 

Het onderzoek werd gepubliceerd in het laatste nummer van Oud Holland, het oudste, kunsthistorische tijdschrift ter wereld! Meer informatie en een samenvatting van het artikel vind je hier.

Jacob Jordaens

Verlovingsportret van Johannes II Wierts en Anna Catharina Jordaens, met haar zus Elisabeth, ca. 1654 © The State Hermitage Museum, Vladimir Terebenin, Leonard Kheifets

© Den Haag, Haags Gemeentearchief

Huwelijksregister: huwelijk van Johannes II Wierts en Anna Catharina Jordaens, 1654

Jacob Jordaens

Serenade, ca. 1640-1645

Jacob Jordaens

Portret van Elisabeth Jordaens, de oudste dochter van de schilder, ca. 1637-1645

Terug naar overzicht