Phoebus reads

Het restauratieatelier van The Phoebus Foundation werkt sinds 2018 voor verschillende projecten samen met het Hamilton Kerr Institute: een afdeling van The Fitzwilliam Museum en de universiteit van Cambridge (UK), waar studenten en stagiaires onder begeleiding van een team gespecialiseerde restauratoren opgeleid worden in restauratie en conservatie van schilderijen.

 

Wij zijn zeer vereerd dat in hun laatste Hamilton Kerr Bulletin nr. 8 een schilderij uit de collectie van The Phoebus Foundation is opgenomen! In het artikel A picture paints a thousand words: the effects of human perception on imaging in conservation and the relevance of consistency and defined parameters bespreken auteurs Christine Braybrook en Chris Titmus een röntgenfoto van het schilderij Jupiter en Venus van Peter Paul Rubens. De eerste afbeelding illustreert het gebruik van software om het raster van het houten frame te verwijderen, en op de tweede afbeelding is het resultaat van de digitale correctie te zien!

 

Misschien had je het al opgemerkt… maar waarom is er aan de linkerzijde van het schilderij zo’n groot stuk paneel te zien? Kom er alles over te weten in een van onze volgende nieuwsbrieven!

Cover van het Hamilton Kerr Institute tijdschrift, Bulletin nummer 8, 2020

Peter Paul Rubens

Venus en Jupiter

© Chris Titmus, Hamilton Kerr Institute, University of Cambridge

Originele röntgenfoto met het raster zichtbaar

© Chris Titmus, Hamilton Kerr Institute, University of Cambridge

Na digitale verwijdering van het raster

Terug naar overzicht