Travelling Treasures

Het coronavirus gooit nog steeds roet in het eten van onze reisplannen. Gelukkig geraken onze kunstwerken wel op hun bestemming! Graag nemen we je mee naar de spannende wereld van onze bruiklenen.

 

Vier eeuwen lang, van de 14de 19de eeuw, was Europa in de greep van de pest. De ‘Zwarte Dood’ maakte tientallen miljoenen slachtoffers. Museum Valkhof in Nijmegen (NL) laat in de tentoonstelling De Pest zien hoe een van de meest verwoestende infectieziekten ooit zijn sporen heeft nagelaten in kunst en samenleving. Anno 2021 is dit thema actueler dan ooit! Als partner van het project geeft The Phoebus Foundation maar liefst 13 kunstwerken in bruikleen. Om die reden reisden twee koeriers naar Nijmegen om de installatie van de objecten te overzien. Geen sinecure in tijden van corona!

 

Nadat de kunstwerken tentoonstellingsklaar werden gemaakt in ons restauratieatelier – voor sommigen een kleine reiniging, voor anderen een uitgebreide restauratie– werden de kunstwerken ingepakt volgens hun specifieke behoeften: in kisten, in kartonnen doosjes, in travelframes of in bubbelfolie. Een gespecialiseerde en beveiligde vrachtwagen transporteerde de kunstwerken naar Museum Het Valkhof.

 

Gewapend met de nodige mondmaskers en officiële documenten reisden ook onze twee koeriers Marieke en Carlos de grens over. Na een korte acclimatisatie ter plaatse, werden de kunstwerken onder supervisie van de koeriers uitgepakt en nagekeken op conditie. Hebben de ze de tocht goed overleefd en is er geen onverwachte schade opgetreden onderweg? Na een positieve beoordeling werden de objecten geïnstalleerd in de tentoonstellingsruimte, onder het toeziend oog van de curator.

 

Je kan het resultaat bewonderen tot 11 juli!

 

Musea in Nederland moeten de deuren voorlopig helaas gesloten houden. In Afwachting van de heropening kan je do podcast beluisteren of de topstukken online bekijken.

Restaurator en koerier Carlos overziet de inpak van de kunstwerken in ons depot, door arthandlers van Imming logististic Fine Art b.v.

Restaurator en koerier Marieke doet een conditiecheck van de objecten bij aankomst in het museum

De kunstwerken worden geïnstalleerd in de tentoonstellingsruimte onder het toeziend oog van de curator

Terug naar overzicht