Travelling treasures

Het coronavirus gooit nog steeds roet in het eten van onze reisplannen. Gelukkig geraken onze kunstwerken wel op hun bestemming! Graag nemen we je mee naar de spannende wereld van onze bruiklenen.

 

Achter de muren van het Hof van Kamerijk in Mechelen zijn gedurende een halve eeuw de kinderstemmen te horen van enkele politieke hoofdrolspelers van het zestiende-eeuwse Europa. De tentoonstelling ‘Kinderen van de Renaissance’ in Museum Hof van Busleyden vertelt het bijzondere verhaal van dit kinderhuishouden. In het Hof van Kamerijk groeien 3 generaties Bourgondisch-Habsburgse prinsen en prinsessen op, waaronder Filips de Schone, Margaretha van Oostenrijk en de toekomstige Karel V. Ze worden er klaargestoomd om een prominente rol te gaan spelen in het Habsburgse wereldrijk. De kinderen zijn pionnen in een politiek spel waarop ze zelf geen enkele invloed hebben en de portretten spelen een belangrijke rol in de huwelijksonderhandelingen en de zoektocht naar meer macht.

 

We zijn vereerd als bruikleengever te hebben mogen bijdragen aan deze tot de verbeelding sprekende tentoonstelling! Nog tot 4 juli kan je de vijftiende- en zestiende-eeuwse paneeltjes, samen met boeken, speelgoed, juwelen en andere bijzondere objecten bewonderen in Museum Hof van Busleyden in Mechelen. Bestel je tickets hier.

Joos Van Cleve

Portret van een jongen, vermoedelijk Karel van Frankrijk, hertog van Angoulême, 1525-1535

Naar Bernhard Strigel

De familie van keizer Maximiliaan I, ca. 1560

Terug naar overzicht