Travelling treasures

Het coronavirus gooit nog steeds roet in het eten van onze reisplannen. Gelukkig geraken onze kunstwerken wel op hun bestemming! Graag nemen we je mee naar de spannende wereld van onze bruiklenen.

 

2021 is een bijzonder jaar voor Abdij van Park in Leuven. De orde van de norbertijnen bestaat 900 jaar én de historische binnenruimtes van de abdij zijn na een uitgebreide renovatie weer te bezichtigen. Speciaal voor dit feestjaar wordt de overzichtsexpo ‘Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen’ op poten gezet. Via schilderijen, prenten en andere kunstobjecten ontdek je negen eeuwen vol cultuur, religie en zin voor schoonheid.

 

Met het ontwerp voor een beeld van de heilige Norbertus, geschilderd door niemand minder dan Peter Paul Rubens, wordt niet alleen één van de topstukken uit de collectie oude meesters van The Phoebus Foundation getoond. Ook de historische kaartboeken uit de 17de eeuw worden bovengehaald en in die context wordt ook de beroemde Blaeu atlas uit onze collectie tentoongesteld. De norbertijnen drukten hun stempel op het landschap rond de abdij. De expo toont de omvang van het uitgestrekte grondbezit en het economisch belang van de abdij.

 

We zijn vereerd als bruikleengever te hebben mogen bijdragen aan deze tot de verbeelding sprekende tentoonstelling! Nog tot 1 augustus kan je kennismaken met Norbertus, de stichting van de orde en haar bewogen geschiedenis. Bestel je tickets hier.

Peter Paul Rubens

Ontwerp voor een beeld van de heilige Norbertus, ca. 1622-1623

Joannes Blaeu

Atlas Maior (vol. 4), 1662

Terug naar overzicht