Travelling treasures

Het coronavirus gooit nog steeds roet in het eten van onze reisplannen. Gelukkig geraken onze kunstwerken wel op hun bestemming! Graag nemen we je mee naar de spannende wereld van onze bruiklenen.

 

De Sint-Sulpitiuskerk in Diest blaast dit jaar maar liefst 700 kaarsjes uit! De totstandkoming van dit grootse bouwwerk wordt belicht in de expo ‘Zeven eeuwen Sint-Sulpitiuskerk’. Eén van de kapellen van deze kerk was oorspronkelijk versierd met twee glas-in-loodramen met de afbeeldingen van de heilige Sulpitius en de heilige Dionysius. Deze ramen zijn een uitzonderlijk voorbeeld van Brabantse glas-in-loodkunst uit het begin van de 16e eeuw – een periode waarvan als gevolg van de verwoestende beeldenstorm niet veel glasramen bewaard zijn gebleven.

 

Bij de restauratie van de Sint-Sulpitiuskerk in 1846 werden de oorspronkelijke glas-in-loodramen helaas vervangen door kopieën. De originele glasramen werden gedemonteerd en vanaf dat moment ging elk spoor verloren. In 2018 slaagde The Phoebus Foundation er echter in om de glasramen te verwerven, wat de gelegenheid bood om ze in het kader van deze expo opnieuw in situ te tonen in de kerk waarvoor ze oorspronkelijk gemaakt zijn!

 

Grijp je kans om deze unieke expo te bezoeken! De toegang is gratis.

Gebrandschilderde glasramen met de heilige Sulpitius, 1531-41

Gebrandschilderde glasramen met de heilige Dionysius, 1531-41

De glasramen opgesteld in de Sint-Sulpitiuskerk in Diest © Diest

Terug naar overzicht