14/10/2023 - 28/01/2024

De reis van de tentoonstelling Ingenious Women: Women Artists and Their Companions wordt voortgezet naar het Kunstmuseum Basel. Deze tentoonstelling viert verschillende vrouwelijke kunstenaars werpt een licht op hedendaagse thema’s zoals gelijkheid en de balans tussen werk en privĂ©leven en belicht tegelijkertijd de prestaties van vrouwelijke kunstenaars in de context van hun families en mannelijke collega’s.

Michaelina Wautier, Studie van een vrouw, ca. 1660

Tijdens deze tentoonstelling zijn er niet minder dan vier werken uit The Phoebus Foundation collectie die bezichtigd kunnen worden, waaronder het fascinerende kunstwerk van de zeventiende-eeuwse barokkunstenares Michaelina Wautier. Studie van een vrouw getuigt van haar uitzonderlijke talent en onverzettelijke toewijding aan haar vak. Wautier liet zich niet afschrikken door de maatschappelijke normen van haar tijd en bleef haar passie voor schilderen nastreven. Zo werd ze een van de weinige vrouwelijke kunstenaars uit haar tijd die erkenning kreeg.

Naast Michaelina Wautier, Sofonisba Anguissola, Judith Leyster en Marietta Robusti, wordt er ook aandacht besteed aan de achttiende-eeuwse Zwitserse kunstenares, Angelika Kauffmann, die bekend stond om haar portretten en historische schilderijen, gekenmerkt door een delicate neoklassieke stijl.

Benieuwd naar meer? Bezoek het Bucerius Kunst Forum vanaf 14 oktober en maak kennis met de meest fascinerende vrouwelijke figuren uit de schilderkunst van de zestiende tot de achttiende eeuw.

Angelika Kauffmann, Zelfportret, 1780