11/06/2021 - 03/10/2021

Het werk van de Belgische kunstenaar James Ensor (1860-1949), de beroemde ‘schilder van maskers’, heeft zich diep in de geschiedenis van de Kunsthalle Mannheim genesteld. In 1928 werd de schilder er al in een solotentoonstelling gevierd als een belangrijke en uitzonderlijke kunstenaar. Nu wijdt de Kunsthalle opnieuw een grote tentoonstelling aan James Ensor, meer bepaald rond het lot van een schilderij dat ooit tot de museumcollectie behoorde: “De dood en de maskers” werd in 1937 door de nationaal-socialisten als ‘ontaard’ bestempeld en geconfisqueerd. Het bevindt zich momenteel in het Musée des Beaux-Arts Liège. 

De tentoonstelling concentreert zich op enkele van Ensors belangrijkste thema’s: zelfportretten, maskers, de dood en stillevens.

Voor de tentoonstelling reisde restaurator Naomi Meulemans als koerier naar Duitsland om te helpen bij de installatie van maar liefst vijf kunstwerken die The Phoebus Foundation voor dit project in bruikleen gaf. Zoals gewoonlijk was het omwille van de Covid restricties een hele uitdaging voor onze koerier om aanwezig te zijn. Naomi is er echter in geslaagd om de installatie van de kunstwerken te overzien en een aangepast en correct klimaat in de museumzalen te garanderen – een absolute vereiste voor deze waardevolle en fragiele kunst.

James Ensor, Skelet arresteert maskers, 1891
Installatie van de werken
James Ensor, Geraamten in travestie, 1894