14/10/2022 - 26/02/2023

M Leuven heeft de handen in elkaar geslagen met het Musée du Louvre om albast in al zijn glorie te tonen. Meer dan 130 albasten meesterwerken worden tentoongesteld, waarbij zowel de materiële als immateriële aspecten verkend kunnen worden aan de hand van beeldhouwwerken van meesters zoals André Beauneveu, Jean Mone, Etienne Bobillet, en vele anderen. Ontdek meer over deze tentoonstelling op de website van M Leuven!

Met niet minder dan zes bruiklenen zijn we enorm vereerd om aan deze uitzonderlijke tentoonstelling te hebben bijgedragen. Een van de hoogtepunten? De Albasten pleurants voor het grafmonument van Jan van Berry. Pleurants zijn treurfiguren, of beter gezegd, professionele triestigaards die om de dood van hun hertog rouwen en als grafornamenten dienen. In dit geval treuren de in albast gebeitelde figuren om Jan van Berry, een prins uit het huis Valois: een Franse dynastie die tijdens de Middeleeuwen heerste. Als kunstliefhebber wilde Jan van Berry ervoor zorgen dat na zijn dood zijn graf zo prachtig mogelijk zou versierd worden. Daar hebben de pleurants dan ook schitterend voor gezorgd.

Wil je meer weten over Jan van Berry zijn pleurants? Lees dan onze Phoebus Focus XXVI Pleurants, Albasten figuren voor het grafmonument van Jan van Berry (1340-1416), beschikbaar in onze webwinkel!

Pleurants van het graf van hertog Jan van Berry c.1450-1453