22/10/2021 - 20/02/2022

Peter Paul Rubens (1577-1640) is misschien wel de meest succesvolle Vlaamse barokschilder. Zijn werken worden gekenmerkt door een indrukwekkende, kleurrijke beeldtaal die zeer herkenbaar is. Zelfs tijdens Rubens’ leven waren mensen bereid de hoogste prijzen te betalen voor zijn schilderijen. Maar hoe slaagde Rubens erin een schilder te worden die in heel Europa gevierd wordt?

Met ‘Becoming Famous’ toont de Staatsgalerie van Stuttgart hoe de meester de basis voor zijn latere successen legde in Italië: hij werkte er zowel voor het hertogelijke hof in Mantua als voor de machtige Dogenfamilies in Genua. Tussen 1600 en 1608 breidde hij zijn netwerk voortdurend uit en kreeg hij invloedrijke edelen, geleerden en diplomaten als mecenas. Ondertussen besteedde hij zijn Italiaanse jaren aan het bestuderen van oude en renaissance kunst in Rome en elders. 

Honderd schilderijen en werken op papier vertellen het verhaal van Rubens’ verblijf in Italië en het begin van zijn grote atelier in Antwerpen. Met het uitlenen van Rubens’ Portret van keizer Servius Sulpicius Galba en de tekening Een satyress reikt naar een herm van Pan uit het schetsboek van de meester, levert The Phoebus Foundation een belangrijke bijdrage aan deze tentoonstelling.

Peter Paul Rubens, Dubbelzijdige bladzijde met studies: vrouwelijke sater reikt naar een herm van Pan (recto), ca.1600-08
Peter Paul Rubens, Portret van keizer Galba, ca. 1598-1600