Portretten met blikken en blozen

De vele portretten van de middeleeuwen tot de vroegmoderne tijd uit The Phoebus Foundation collectie vormden het ideale uitgangspunt voor het boeiende verhaal van de geschiedenis van de portretkunst.

Het historische Museum Snijders&Rockoxhuis bood hiervoor het uitgelezen decor. Bezoekers konden de portretten er in hun natuurlijke habitat bewonderen, in een verrassende scenografie van de bekende Antwerpse modeontwerper Walter Van Beirendonck. Gastheer was de 17de-eeuwse Antwerpse burgemeester en kunstverzamelaar Nicolaas Rockox himself. Een greep uit de lange rij portretkunstenaars: Quinten Metsys, Frans Floris, Jan Van Hemessen, Peter Paul Rubens, Antoon Van Dyck, Jan Cossiers en Jan Boeckhorst.

Op een wandeling door Antwerpen belandden bezoekers op diverse historische locaties, waar ze de verschillende aspecten van de portretkunst ontdekten. De Keizerskapel, die tegenover het Museum Snijders&Rockoxhuis ligt, was de perfecte setting voor middeleeuwse, religieus geïnspireerde portretten en drieluiken met stichtersportretten. In de Sint-Carolus Borromeuskerk op het Hendrik Conscienceplein ontdekten ze ontroerende kinderportretten en in Museum Vleeshuis toonden de monumentale schilderijen van Frans Snijders dat de vroegmoderne mens behalve van mode ook van gastronomie hield.

Bekijk de video