21/05/2021 - 30/11/2021

The Story of a Girl Who Drove a Medieval City Mad

Na jarenlang intensief onderzoek en restauratie pakte The Phoebus Foundation uit met een grootschalig tentoonstellingsproject van het magistrale Dimpna altaarstuk: een meesterwerk van Goossen Van der Weyden, kleinzoon van de grote Rogier. Goossen creëerde het altaarstuk in het begin van de zestiende eeuw voor Antoon Tsgrooten, abt van de norbertijnenabdij in Tongerlo. Het veelluik vertelt het tragische levensverhaal van de heilige Dimpna, een Ierse prinses en de patrones van geesteszieken. Zij werd en wordt nog steeds vereerd in het Kempische Geel.

Het meer dan vijfhonderd jaar oude altaarstuk werd versneden, verwaarloosd, gevandaliseerd, gestolen en vergeten. Het restauratieproject van The Phoebus Foundation herstelde het altaarstuk in zijn voormalige glorie en liet het publiek kennismaken met het indrukwekkende resultaat.

In 2021 werden de panelen getoond in het Niguliste Museum in Tallinn (Estland), waar een interactieve scenografie de bezoeker onderdompelde in de bijzondere wereld van Dimpna. In het Niguliste Museum konden bezoekers de uitzonderlijke, eeuwenlang vergeten verhalen die tevoorschijn kwamen onder lagen stof en vuil ontdekken.

Bekijk de video