05/06/2021 - 22/08/2021

Vier eeuwen lang was Europa in de greep van de pest. De Zwarte Dood, zoals de ziekte soms ook wordt genoemd, maakte tientallen miljoenen slachtoffers. Het museum laat in De Pest zien hoe een van de meest verwoestende infectieziekten die ooit de wereld teisterden zijn sporen heeft nagelaten in kunst en samenleving. Met meer dan 200 werken van kunstenaars als Gabriël Metsu, Albrecht Dürer, Erwin Olaf en Berlinde De Bruyckere en schrijvers als Dante Alighieri, Giovanni Boccaccio en Albert Camus verbindt het museum de geschiedenis van de pest met de actualiteit. 

Anno 2021 is dit thema actueler dan ooit. Als partner van het project geeft The Phoebus Foundation maar liefst 13 kunstwerken in bruikleen. Om die reden reisden twee koeriers naar Nijmegen om de installatie van de objecten te overzien. Geen sinecure in tijden van corona!

Nadat de kunstwerken tentoonstellingsklaar werden gemaakt in ons restauratieatelier – voor sommigen een kleine reiniging, voor anderen een uitgebreide restauratie– werden de kunstwerken ingepakt volgens hun specifieke behoeften: in kisten, in kartonnen doosjes, in travelframes of in bubbelfolie. Een gespecialiseerde en beveiligde vrachtwagen transporteerde de kunstwerken naar Museum Het Valkhof.

Gewapend met de nodige mondmaskers en officiële documenten reisden ook onze twee koeriers Marieke en Carlos de grens over. Na een korte acclimatisatie ter plaatse, werden de kunstwerken onder supervisie van de koeriers uitgepakt en nagekeken op conditie. Hebben de ze de tocht goed overleefd en is er geen onverwachte schade opgetreden onderweg? Na een positieve beoordeling werden de objecten geïnstalleerd in de tentoonstellingsruimte, onder het toeziend oog van de curator.

De tentoonstelling was te bezichtigen van 5 juni tot en met 22 augustus 2021.

Restaurator en koerier Marieke doet een conditiecheck van de objecten bij aankomst in het museum.
De kunstwerken worden geïnstalleerd in de tentoonstellingsruimte onder het toeziend oog van de curator.