20/10/2023 - 14/01/2024

In het najaar van 2023 zal M Leuven, binnen het kader van het New Horizons | Dieric Bouts Festival, een uitgebreide retrospectieve gewijd aan Dieric Bouts presenteren. Bouts was een Vlaamse vijftiende-eeuwse kunstschilder uit Haarlem die zich vestigde in Leuven waar hij erkenning kreeg voor zijn meesterwerken. De emotionele diepte en aandacht voor details, alsook het meesterlijk gebruik van licht en schaduw zorgden ervoor dat Bouts zijn artistieke nalatenschap tot vandaag blijft bestaan.

Bovendien worden deze vijf eeuwen oude meesterwerken grondig herbekeken door ze te confronteren met de hedendaagse beeldcultuur. Zo ontstaan er nieuwe perspectieven om naar kunst en beeldenmakers te kijken.

In navolging van zijn vader heeft Albrecht, de zoon van Dieric Bouts, ook aanzienlijk bijgedragen aan de kunstwereld. Een van zijn werken uit onze collectie toont het hoofd van Johannes de Doper op een schotel, die het martelaarschap van de heilige uitbeeldt. Het meesterlijke vakmanschap van Bouts is een bewijs van zijn artistieke bekwaamheid en zijn vermogen om diepgaande thema’s over te brengen met opmerkelijke technische vaardigheid.

Albrecht Bouts, Hoofd van Johannes de Doper op een schotel, ca. 1495-1500

Benieuwd naar het leven en nalatenschap van Dieric Bouts? Ontdek DIERIC BOUTS. Beeldenmaker vanaf 20 oktober 2023 in M Leuven. De tentoonstelling loopt tot 14 januari 2024.