From Memling to Rubens
The Golden Age of Flanders
Waarom schildert Hans Memling haarfijn elk detail? Hoe slaagt Rubens erin om met enkele penseelstreken een effect teweeg te brengen waarop Steven Spielberg jaloers zou zijn? En waarom waren de Zuidelijke Nederlanden drie eeuwen lang het artistieke centrum van de wereld?
From Memling to Rubens toonde de Vlaamse kunst uit de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw zoals je ze nooit eerder zag. De tentoonstelling was een reis doorheen driehonderd jaar cultuurgeschiedenis, met in de hoofdrol: adembenemende topstukken uit de collectie van The Phoebus Foundation. Onbekende pareltjes van Hans Memling, Quinten Metsys, Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens en Antoon Van Dyck namen de bezoeker mee naar een wereld vol zotheid en zonde, fascinatie en ambitie. From Memling to Rubens ging over hertogen en keizers, over rijke burgers en arme heiligen, over kunstkamers als wijnkelders en over Antwerpen als Hollywood aan de Schelde.
From Memling to Rubens nam de bezoeker mee op een ontdekkingstocht doorheen het verleden. Je raakte ontroerd door de Vlaamse primitieven, zag de wereld door de bril van Mercator en Vesalius, en dompelde je onder in de barokke overdaad van Rubens en Van Dyck. From Memling to Rubens had het allemaal.
Voor het eerst presenteerde The Phoebus Foundation hoogtepunten uit haar collectie oude kunst in het buitenland. Een dergelijke prestigieus tentoonstellingsproject vroeg om een gepaste locatie. From Memling to Rubens vond daarom plaats in het Kadriorg Museum in Tallinn (Estland).
Het Kadriorg is niets minder dan een architecturale parel. Het recent gerestaureerde paleis werd tussen 1718 en 1725 gebouwd voor de Russische tsaar Peter de Grote. Hij doopte het gebouw en zijn idyllische omgeving ‘Kadriorg’ – in het Duits: Catharinenthal – als eerbetoon aan zijn vrouw, tsarina Catharina. Een liefdesverklaring om U tegen te zeggen: het Kadriorg geldt als een van de meest exquise hoogtepunten van barokarchitectuur in Noord-Europa.
Ooit was Tallinn de meest noordelijke van alle Hanzesteden. Vandaag is de prachtig bewaarde middeleeuwse stad een ideale bestemming voor een citytrip. Bovendien is een bezoek aan Tallinn eenvoudig te combineren met een uitstap naar de Finse hoofdstad Helsinki, of met een omweg naar de andere Baltische staten.Kortom: From Memling to Rubens bood je het beste van alle werelden!