07/10/2023 - 28/01/2024

Peter Paul Rubens is een van de meest gevierde kunstschilders uit de geschiedenis. Met zijn meesterlijke creaties drukte hij een onuitwisbare stempel op de wereld van de kunst en verhief hij de schilderkunst tot nieuwe hoogten van grandeur en emotionele intensiteit. Maar hoe ontwikkelde Rubens een unieke artistieke taal die elementen van de Italiaanse renaissance en Vlaamse tradities combineerde? Welke invloeden vormden zijn beeldtaal waarin Vlaamse en Italiaanse stijlen naadloos in elkaar overgingen? Palazzo Te in Mantua duikt vanaf 7 oktober daar dieper op in en kijkt daarnaast naar de manier waarop Giulio Romano’s werken als bron dienden voor de Antwerpse meester.

Jacob Jordaens, Nieuwsgierigheid van Psyche, ca. 1652

De tentoonstelling, gestructureerd rond de lay-out van Palazzo Te, benadrukt de invloed van Rubens’ tijd in Mantua en Italië, alsook de erfenis die hij achterliet aan zijn leerlingen. De werken in de tentoonstelling gaan in dialoog met de mythen en interpretaties die te vinden zijn in de kamers van Giulio Romano. Bovendien, zullen er niet enkel werken van Rubens te bezichtigen zijn, maar ook van de Antwerpse meester Jacob Jordaens. Zijn plafondstukken over het aangrijpende liefdesverhaal van Amor en Psyche zullen zorgvuldig geïnstalleerd worden in de exacte opstelling zoals de kunstenaar die voor ogen had in zijn Antwerps verblijf. Binnen de context van Palazzo Te zijn deze werken van bijzonder belang omdat Jordaens de compositie ervan creëerde, geïnspireerd door meesterwerken van Rubens, die op hun beurt beïnvloed waren door Romano.

Jacob Jordaens, Mercurius draagt Psyche naar de Olympus, ca. 1652
Jacob Jordaens, Liefde van Amor en Psyche, ca. 1652

De plafondstukken van Jacob Jordaens uit The Phoebus Foundation collectie zullen vanaf 7 oktober 2023 tot en met 7 februari 2024 te bezichtigen zijn in Palazzo Te.