25/01/2024 - 19/01/2025

In het Zwitserse Sauriermuseum te Aathal wordt het skelet van Tyrannosaurus rex ‘Trinity’ van 23 januari 2024 tot en met 19 januari 2025 tentoongesteld. Voor Trinity is dit haar debuut als museumstuk. Met bijna 12 meter lengte en schofthoogte van zowat 4 meter wordt ze in het Sauriermuseum een jaar lang de onbetwiste koningin van de dino’s.

© Sauriermuseum Aathal

Toen The Phoebus Foundation Trinity op 18 april 2023 aankocht bij het Zwitserse veilinghuis Koller, was meteen duidelijk dat het dinofossiel perfect past in de visie van de stichting. Wetenschappelijk onderzoek en het delen van de resultaten daarvan met een zo breed mogelijk publiek behoren steevast tot de speerpunten van The Phoebus Foundation. Tijdens haar verblijf in Aathal zal Trinity daarom uitgebreid worden onderzocht onder supervisie van de vooraanstaande paleontoloog dr. Nizar Ibrahim (University of Portsmouth, UK).

Trinity dankt haar naam aan het feit dat ze bestaat uit de botten van 3 verschillende T. rexen. Ze werden ontdekt tussen 2008 en 2013, alle met een vergelijkbare grootte, kwaliteit en geologische oorsprong in de Hell-Creek en Lance-Creek formaties in Montana en Wyoming. De preparatie van het volledige skelet duurde bijna 10 jaar. In totaal bestaat Trinity uit 293 originele botten, goed voor 50,17% van het totaal. Dat is, in vergelijking met andere fossielen, een bijzonder hoog percentage. Zeker voor wie bedenkt dat er sinds de ontdekking van de eerste T. rex in de 19de eeuw slechts 32 gedeeltelijke skeletten zijn opgegraven, en dat Trinity de respectabele leeftijd heeft van 66 miljoen jaar.

© Sauriermuseum Aathal

Aathal wordt de eerste stop op Trinity’s wereldtournee: het is de bedoeling haar te tonen in tal van andere internationale musea. Wanneer de Boerentoren klaar is, krijgt het T. rex-skelet zijn definitieve plek op de vierde verdieping. Daar, in het hartje van Antwerpen, zullen jong en oud Trinity in een permanente tentoonstelling kunnen bewonderen.

© Sauriermuseum Aathal