11/02/2021 - 29/08/2021

Geurende bloemen en parfums, stinkende grachten en onwelriekende lichaamsluchtjes, geur en gezondheid, nieuwe geuren uit de verre wereld (specerijen, tabak, koffie en thee), de verdwenen geuren van bleekvelden, oude ambachten en meer. Valt het leven van de zeventiende eeuw in geuren te vangen? Hoe werd geur (en de reuk) uitgebeeld? Welke betekenis hechtte men aan geur? En welke aromatische gevoelswaardes hebben kunstwerken? Het Mauritshuis gaat in deze tentoonstelling op geur-historisch onderzoek uit. Bij de kunst worden diverse historische geuren gebrouwen om de schilderijen in de tentoonstelling tot leven te wekken.

Deze grensverleggende tentoonstelling gaat op zoek naar de geur achter schilderijen. Vervlogen – geuren in kleuren is een ontdekkingstocht die zal inspireren om vanuit een ander perspectief te ‘ruiken aan kunst’. Via de verschillende geur-dispensers kan worden geroken aan een schone linnenkast, bleekvelden, ambergrijs, mirre en natuurlijk de vreselijk stinkende gracht.

Michaelina Wautier, Tabaksnuiver, 1650/5

Nieuwsgierig naar onze bruikleen van David Vinckboons? Ontdek er alles over in Focus IX – Elegant gezelschap in een paleistuin. In deze publicatie pelt Timothy De Paepe de laagjes van een laat-zestiende-eeuws tafereel, als was het een ui. Wie oppervlakkig kijkt, ziet wat de titel van het werk belooft: elegant geklede figuren, feestvierend in een tuin. Maar als doctor in de letterkunde en conservator van het Antwerpse Museum Vleeshuis laat de auteur je kijken met de ogen van een tijdgenoot. Hij neemt je mee naar een wereld van vertier en dans, maar ook van dwaasheid, afgunst en lust. 

David Vinckboons, Elegant gezelschap in een paleistuin / de vijf zintuigen, ca. 1610-1629