31/05/2024 - 11/10/2024

In het kader van het kunstproject Vlaamse Meesters in Situ worden verschillende werken tentoongesteld op de originele locaties waarvoor ze oorspronkelijk zijn ontworpen. In Onze-Lieve-Vrouwekerk in Dendermonde is bijvoorbeeld een bozzetto van Anthony Van Dyck uit onze collectie te bezichtigen. Deze zeldzame compositieschets illustreert het werk, De Aanbidding der Herders, dat ontworpen werd voor de kapel in het kerk.

De bozzetto biedt een inkijkje in Van Dycks eerste concepten voor de compositie. Vermoedelijk werd de schets gemaakt om zijn ontwerp te tonen en de opdracht veilig te stellen. Het grootste deel van de schets is uitgevoerd in grisaille, met enkele kleuraccenten. Opvallend is het verschil met de uiteindelijke compositie, waarbij verschillende personages qua positie of uiterlijk zijn veranderd, terwijl andere figuren ongewijzigd zijn gebleven.

Naast de bozzetto en het finale werk, krijgt u deze zomer ook de kans om een kijkje achter de schermen te nemen bij de restauratie van nog een ander meesterwerk van Van Dyck, namelijk Christus aan het Kruis, dat eveneens te bezichtigen is in Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Antoon Van Dyck, Bozzetto met de aanbidding der herders, ca. 1630-1633