In het Montreal Museum of Fine Arts (MMFA) werd de voorbije weken achter de schermen hard gewerkt aan de komende tentoonstelling Saints, Sinners, Lovers and Fools, die op 8 juni 2024 haar deuren opent. Een bijzonder fascinerend aspect van de voorbereiding was de reis die de kunstwerken ondernamen, maar ook de opbouw van de tentoonstellingsruimte zelf. Met toewijding en precisie werd ervoor gezorgd dat elk kunstwerk optimaal tot zijn recht zou komen zodat het publiek zou kunnen genieten van een onvergetelijke ervaring.

De kunstwerken uit de verzameling van The Phoebus Foundation doorkruisten, na Denver en Dallas vorig jaar, opnieuw de Atlantische Oceaan om deze keer hun bestemming in Montreal te bereiken. In het restauratie-atelier en het depot van The Phoebus Foundation werden de bruiklenen zorgvuldig behandeld en voorzien van de meest veilige verpakking opdat ze zonder kleerscheuren zouden aankomen in het museum. In totaal reisden 130 kunstwerken per vliegtuig naar Canada: een pittige coördinatie en planning qua transport!

Bij aankomst in het prestigieuze Montreal Museum of Fine Arts kon, na een lange reis, begonnen worden met de installaties van de kunstwerken. Samenwerkende teams van het museum en The Phoebus Foundation pakten elk kunstwerk zorgvuldig uit om vervolgens over te gaan tot een grondige conditiecheck. De werken mochten dan wel verpakt zijn in luchtdichte en schokbestendige kisten; een transport is nooit zonder risico.

Onder het kritische oog van de restauratoren en coördinatoren van het museum en The Phoebus Foundation, werden de kunstwerken vervolgens zorgvuldig op hun beoogde plaats geïnstalleerd. Het is steeds een grote uitdaging voor curatoren en scenografen om de werken te voorzien van een perfecte plaats opdat ze zowel conceptueel als vormelijk in de tentoonstellingsruimte passen. Na een geslaagde installatie werden de laatste scenografische afstemmingen gedaan, zoals verlichting, tekstborden en interactieve elementen.

Achter elke tentoonstelling staat er een team van curatoren, transporteurs, technici en andere verantwoordelijken die hun krachten bundelen om deze visie tot leven te brengen.

Saints, Sinners, Lovers and Fools loopt van 8 juni tot 20 oktober 2024. Voor meer informatie en tickets, bezoek www.mbam.qc.ca.