Door de lens van de kunstfotograaf
Met verschillende projecten en publicaties op de planning zijn het ook in onze fotostudio bijzonder drukke dagen. Van Middeleeuwse retabels en barokke portretten tot Latijns-Amerikaanse sculpturen, Antwerpse postkaartjes en getijdenboeken: de diversiteit aan objecten die langs de lens van onze fotograaf Michel passeren is enorm. Bovendien vraagt elk kunstwerk om een aangepaste opstelling van belichting om een zo goed mogelijk resultaat te bekomen. De opname van een bijzonder fragiele houtskooltekening van Constant Permeke of een kleurrijk zelfportret van Fernando Botero: samen met de art handlers en restauratoren wordt steeds geanalyseerd hoe de objecten zo goed en zo veilig mogelijk gefotografeerd kunnen worden. En dat vraagt soms om een bijzonder creatieve aanpak!
Behalve een houtskooltekening passeerden er deze maand ook twee sculpturen van Permeke voor de lens van Michel: Buste van een vrouw en Niobe uit 1938. Het positioneren van de beelden was een eerste boeiende uitdaging: om de veiligheid van de werken te garanderen werd ervoor gekozen om ze niet rechtopstaand maar al liggend te laten fotograferen. Zo worden de sculpturen immers ook bewaard in het depot.
Niet alleen de vorm maar ook het materiaal waaruit de beelden vervaardigd zijn was een huzarenstukje: het glanzende brons laat enorm veel licht weerkaatsen en is als het ware een spiegel. Een verdoken zelfportret van de fotograaf kan misschien leuk zijn voor een artistieke foto maar is absoluut te vermijden bij een hoogwaardige foto, bestemd voor collectieregistratie en publicatie. Om de weerkaatsing zo veel mogelijk weg te filteren, ging Michel aan de slag met zijn lightcube, een witte ‘tent’, bestemd voor de fotografie van objecten. Dankzij wit karton, witte doeken en statieven rondom het kunstwerk werd de lightcube verder omgebouwd en geperfectioneerd tot een kleine, op maat gebouwde fotostudio voor de sculptuur. Het proces nam heel wat tijd beslag: is er zeker nergens reflectie te zien? Moet de belichting zachter of anders gepositioneerd worden? Michel analyseerde zijn volledig setting bij elke opname.
Na het nemen van de foto, volgde de verdere nabewerking in Photoshop. De perfecte foto bekomen waarop de kunstwerken zo mooi en natuurlijk mogelijk afgebeeld staan, vraagt immers ook om de juiste beeldbewerking. Zo werden onder meer foto’s met verschillende lichtinvallen gecombineerd om een zo natuurlijk mogelijke weergave te bekomen. Daarnaast werden ook storende elementen van de achtergrond, zoals bijvoorbeeld randen van het karton, weg gefotoshopt.
Het eindresultaat mag er zijn: van de hele doeken- en tentenconstructie is niets meer te zien en op de foto is geen enkele storende weerkaatsing te vinden. Zo zie je maar dat een foto van een kunstwerk meer is dan een snelle opname met je smartphone.