Deze maand hadden we de eer om Dr. Andrea Seim te verwelkomen in het restauratieatelier van The Phoebus Foundation! Dr. Seim is een wereldnaam op vlak van dendrochronologie: een wetenschappelijke methode om jaarringen of groeiringen van hout te achterhalen en te dateren. De uitzonderlijke kennis van Dr. Seim zorgt ervoor dat we de houten panelen van schilderijen kunnen identificeren en zo ook kunnen ontdekken wanneer een kunstwerk vervaardigd werd.

Aan de hand van een macrofoto wordt de breedte van de jaarringen gemeten. Deze plank maakt deel uit van het paneel van De annunciatie van Jef Van der Veken (1872-1964)

Tijdens haar verblijf in ons atelier onderzocht Dr. Seim het houten paneel van Maria met kind en twee putti in een bloemenkrans, dat omstreeks 1600 vervaardigd werd door Andries Daniels (actief 1599-1602) en Ambrosius I Francken (ca. 1544/45-1618). Dr. Seim benadrukte hierbij haar interesse in verschillende onderzoeksmethoden en het belang van onderzoek naar ecologische en klimatologische veranderingen doorheen de geschiedenis. Deze historische veranderingen zijn immers erg belangrijke ankerpunten bij de analyse van historisch en archeologisch hout. Naar aanleiding van Dr. Seims bezoek, organiseerde The Phoebus Foundation een kleine workshop omtrent onderzoek naar hout voor haar restauratoren.

Houtanatomische identificatie  van Aanbidding der Koningen van Simón Pereyns (1530-1589)