Deze maand zijn we in de ban van het gloednieuwe artikel van Dr. Leen Kelchtermans en Dr. Katharina Van Cauteren, dat gepubliceerd is in het internationale peer-reviewed tijdschrift gewijd aan Nederlandse en Vlaamse kunst, Simiolus.

From drawings to comprehensive work of art: a reconstruction of Jacob Jordaens’s Psyche Gallery in his Antwerp house is een samenvatting van vijf jaar onderzoek waarbij Leen en Katharina de plafondschilderingen van Jacob Jordaens over Amor en Psyche onderzochten. Het onderzoek was gericht op hoe de ontvangstruimte in de Antwerpse woning van de barokmeester eruit moet hebben gezien. Dankzij hun bevindingen  is het voor het eerst in 400 jaar mogelijk om Jordaens’ “pronkkamer” te reconstrueren! Ze ontdekten dat de kunstenaar zijn gasten verblindde met indrukwekkende plafondstukken en illusionistische schilderingen op de muren en zelfs op de deuren. Zowel de plafond- als de deurstukken bevinden zich nu in de collectie van The Phoebus Foundation.

Jacob Jordaens, Liefde van Amor en Psyche, ca.1652
Trompe-l’oeil-deurpstuk: een jongeman met een hond en een jonge vrouw, ca.1640-1645
Trompe-l’oeil-deurpaneel: een jonge vrouw , een oude man, een nar en een blazende kat, ca.1640-1645

Lees alles over deze fascinerende studie in: Leen Kelchtermans & Katharina Van Cauteren, ‘From drawings to comprehensive work of art: a reconstruction of Jacob Jordaens’s Psyche Gallery in his Antwerp house’, Simiolus, 44/1 (2022), pp. 28-59.