Het CoBrA-Depot
Het CoBrA-depot sluit aan bij de HeadquARTers van Katoen Natie. Het is een verkenning van de heel diverse collectie: schilderijen, grafisch werk, sculpturen en toegepaste kunst, bibliofiele uitgaven en andere publicaties als fundament van de beweging. Veelzijdigheid is de sterke troef van deze verzameling. De grote namen van CoBrA zijn present: Dotremont, Alechinsky, Appel, Corneille, Constant en Jorn, naast vele anderen. Vanuit een ietwat gek concept, helemaal in de lijn van CoBrA, geeft het depotbezoek de gelegenheid om de essentie van de CoBrA-beweging te ervaren.
Burcht Singelberg
In een krachtig en weids landschap aan de Schelde in Beveren bouwde Katoen Natie een hedendaagse kantoorburcht die volledig aansluit bij het historische karakter van de omgeving. Burcht Singelberg is vernoemd naar de naam van het kasteel van de heerlijkheid Beveren, dat een sleutelrol speelde in de scheiding van de zuidelijke en noordelijke Nederlanden in 1585.
Van het historische kasteel rest enkel een heuvel, waar nu de hedendaagse Burcht Singelberg opgetrokken is. Onder anderen Katoen Natie en Indaver zijn er gevestigd. De gebouwen zijn gegroepeerd in een conglomeraat, een kloek geheel dat zich in de omgeving op prominente wijze manifesteert. Rondom de burcht staan verschillende topwerken van Vlaamse en buitenlandse hedendaagse kunstenaars: Michael Aerts, Pablo Atchugarry, Wim Delvoye, Atelier van Lieshout, Hubert Minnebo, Jef Mouton, Ramsey Nasr en Antonio Seguí. De bekroning van het project is een ommuurde ‘Vlaamse tuin’, ontworpen door landschapsarchitect Dirk Vandekerkhove.
Deugnieten & Rebellen
De tentoonstelling Deugnieten & Rebellen, die de gangen van de HeadquARTers siert, brengt moderne en hedendaagse, Belgische en internationale kunstenaars samen.
Iedere artiest kaart een sociaal, politiek of cultureel onderwerp aan, op zijn eigen speelse of rebelse manier. Beeldhouwwerken van Maria Causa en Jose Gurvich, schilderijen van Edgard Tytgat en Julio Laraz, installaties van Libero Badii en Eddo Stern,… Ze zetten de bezoeker aan tot reflectie over de algemeen gangbare ideeën.
3500 jaar textielkunst
Katoen, wol en huiden. De geschiedenis van Katoen Natie begint bij het verhandelen van deze grondstoffen. Momenteel levert de groep Katoen Natie havenactiviteiten en logistieke diensten in tal van andere sectoren, maar de link met oorspronkelijke bedrijvigheden kan gezien worden in de bijzondere collectie antieke textielkunst.
“3500 Jaar Textielkunst” neemt u mee op een reis door de geschiedenis van Egypte, van de Faraonische tot Islamitische periode. In vijf serene zalen ontdekt u eeuwenoude textielkunst, kledij, accessoires en andere archeologische vondsten uit het oude Egypte, het Nabije Oosten en Centraal Azië.
De blikvanger is de Tunicazaal, waar de wereldwijd grootste collectie van complete tunica’s getoond wordt.