21/06/2024 - 03/11/2024

Het Kumu Art Museum in Tallinn presenteert gedurende vijf maanden de Latijns-Amerikaanse kunstcollectie van The Phoebus Foundation tijdens de tentoonstelling History and Mystery: Latin American Art and Europe. Deze tentoonstelling verkent de Europese invloeden op Latijns-Amerikaanse kunst, door twee opmerkelijke tijdperken te belichten, enerzijds de 17de tot de 19de eeuw, anderzijds de moderne periode van de 20ste eeuw.

Diego Rivera, Danzantito (Dansende jongen van Huejotzingo), ca. 1946

Het eerste deel legt de nadruk op de unieke band tussen Latijns-Amerika en Europa in de kunst die zich ontvouwde vanaf de 17e eeuw. Onder invloed van Europese kunst brachten diverse lokale kunstenaars hun eigen interpretaties tot leven, resulterend in opmerkelijke meesterwerken.

Onbekende meester, Onze-Lieve-Vrouw van de Kandelaar, 18de eeuw
Onbekende meester, De dans van de Volador (detail), 17de eeuw

In de 20e eeuw ontstond een nieuwe dynamiek tussen Europa en Latijns-Amerika. Creatieve geesten met diverse achtergronden ontmoetten elkaar in culturele centra zoals Parijs en Madrid. Ook hun meesterwerken hebben nu hun weg gevonden naar dit verrassende hoekje van Europa. Bovendien staat een aparte expositieruimte op u te wachten, volledig gewijd aan de visionaire kunst van de Brits-Amerikaanse kunstenares Leonora Carrington.

Francisco Matto, Oude Stad Perspectief, 1946
Leonora Carrington, Chirurg

De tentoonstelling loopt tot en met 3 november 2024 en wordt vergezeld door verschillende openbare evenementen die de kunstrelaties tussen Latijns-Amerika en Europa introduceren. Meer info en tickets vindt u op de website van het museum, kumu.ekm.ee.