Je hebt het misschien al gemerkt… onze bruikleenwerking staat niet stil! Meer nog, sinds het einde van de (ergste) coronapandemie hebben we bijzonder veel kunstwerken die aan een korte of langere reis beginnen om gepresenteerd te worden in binnen-en buitenland. Gelukkig zijn Collection Consultant Katrijn Van Bragt en restaurator Anke Van Achter er om alles in goede banen te leiden!

Katrijn Van Bragt en Anke Van Achter

“Van Los Angeles tot Mechelen, van Oude Meesters tot albasten sculpturen, … de vari√ęteit aan kunstwerken die in bruikleen worden gevraagd is enorm! Ook de instellingen die beroep doen op onze collectie zijn bijzonder divers: van historische kerken tot hypermoderne musea. Elke bruikleenaanvraag vraagt dan ook om een unieke aanpak.”

Restaurator Carlos Gonz√°lez Juste neemt Suzanna en de ouderlingen van Jan Massys onder handen

“Eerst bekijken we of het aangevraagde kunstwerk in kwestie beschikbaar is tijdens de gevraagde periode en of het object mag reizen en in de instelling gepresenteerd mag worden. Alles hangt immers af van de fragiliteit van het kunstwerk en de omstandigheden van de instelling. Is de ruimte geklimatiseerd en veilig? Vraagt het object om extra transport- of installatievereisten zoals een klimaatbox of schokdempende kist? Sommige werken krijgen zelfs een heuse restauratiebehandeling om helemaal tentoonstellingsklaar te kunnen vertrekken.”

 Heilige Barbara en Karel V in hun op maat gemaakte verpakking
 

“Nadat alle afspraken met de bruikleennemer en de transportfirma gemaakt zijn, maken we een uitgebreid conditierapport op. Eens ingepakt en ingeladen in de vrachtwagen is het zover: de reis kan beginnen!”