Vorige week werden, na maanden vol spanning, de nieuwe architect en het ontwerp van de Boerentoren bekendgemaakt. Niemand minder dan toparchitect Daniel Libeskind en zijn studio werden geselecteerd om de iconische Boerentoren om te vormen tot een nieuwe publieke cultuurtoren waar bezoekers kunnen genieten van spectaculaire tentoonstellingen, een beeldentuin, een boekhandel en een panoramisch uitkijkpunt over Antwerpen.

© Luxigon and Tip Top

Om de Boerentoren een toegevoegde, monumentale allure te geven en de reeds bestaande ruimtes weer functioneel te maken, biedt het nieuwe ontwerp de nodige logistieke oplossingen voor een goede circulatie in de toren en een essentiële indeling voor de toekomstige exporuimtes. Dit zal gebeuren aan de hand van de integratie van twee nieuwe elementen in de reeds bestaande constructie: de Kroon en de Boeg. Om de nieuwe Kroon te kunnen bereiken zullen er in de Boeg liften en (brand)trappen voorzien worden. Tegelijkertijd wordt de Boeg een ecologische ‘long’ en zal deze voor daglicht zorgen in het hele gebouw. Op die manier kan de Kroon alle bezoekers een 360-graden panoramisch uitzicht over de stad bieden en de toren en zijn omgeving vieren. Een auditorium, een beeldentuin en ruimte voor een culinaire beleving vormen hierbij de kers op de taart van het nieuwe programma van de toren.

© Luxigon and Tip Top

Het nieuwe ontwerp verenigt kunst, functionaliteit, ecologie en structuur terwijl de oorspronkelijke toren integraal behouden blijft. Dit uitzonderlijke project zal de Boerentoren omvormen tot een cultureel centrum waar bezoekers zich thuis kunnen voelen en kunnen genieten van kunst, architectuur, natuur en de stad.