Een boeiende maand in de Boerentoren! Onze fotografen hebben in mei verschillende spannende werkzaamheden op beeld vastgelegd, zoals het aanbrengen van Polyasim en het uitvoeren van rooktesten. 

Geniet mee van deze unieke beelden achter de schermen!

© Tom D’haenens
© Tom D’haenens
© Tom D’haenens
© Kristof Vrancken
© Kristof Vrancken

Het team in de Boerentoren blijft bezig. De verwijdering en het heraanleggen van vloerplaten alsook de saneringswerken staan nog altijd op het programma. Ook verschillende kwaliteitsinspecties en rooktesten waren deze maand aan de orde.

© Kristof Vrancken
© Kristof Vrancken
© Tom D’haenens
© Tom D’haenens

Onze fotografen staan niet stil en gingen opnieuw langs in de Boerentoren om de huidige toestand van de werken op beeld vast te leggen. Deze maand werden er verschillende vloeren bekist, asbest verwijderd en een aantal kwaliteitsinspecties uitgevoerd.

© Kristof Vrancken
© Kristof Vrancken
© Tom D’haenens
© Tom D’haenens

De werken in de Boerentoren lopen gestaag verder.  Deze maand werden op verschillende niveaus wanden afgebroken, nieuwe vloeren gelegd en ging ook de asbestverwijdering voort.

Ontdek de meest recente stand van zaken aan de hand van de nieuwste exclusieve foto’s van onze fotografen.

© Kristof Vrancken
© Kristof Vrancken
© Kristof Vrancken
 © Tom D’haenens
 © Tom D’haenens
 © Tom D’haenens

De werkzaamheden in de Boerentoren zijn sinds de kerstvakantie hervat en het team gaat momenteel verder met de verwijdering van de vloerplaten en het asbest. Daarnaast zijn op verschillende niveaus van het gebouw nieuwe vloeren aangebracht.

Zoals gebruikelijk zijn ook deze werkzaamheden niet aan de ogen van onze fotografen ontsnapt!

© Tom D’haenens
© Tom D’haenens
© Tom D’haenens

Vorige week werden, na maanden vol spanning, de nieuwe architect en het ontwerp van de Boerentoren bekendgemaakt. Niemand minder dan toparchitect Daniel Libeskind en zijn studio werden geselecteerd om de iconische Boerentoren om te vormen tot een nieuwe publieke cultuurtoren waar bezoekers kunnen genieten van spectaculaire tentoonstellingen, een beeldentuin, een boekhandel en een panoramisch uitkijkpunt over Antwerpen.

© Luxigon and Tip Top

Om de Boerentoren een toegevoegde, monumentale allure te geven en de reeds bestaande ruimtes weer functioneel te maken, biedt het nieuwe ontwerp de nodige logistieke oplossingen voor een goede circulatie in de toren en een essentiële indeling voor de toekomstige exporuimtes. Dit zal gebeuren aan de hand van de integratie van twee nieuwe elementen in de reeds bestaande constructie: de Kroon en de Boeg. Om de nieuwe Kroon te kunnen bereiken zullen er in de Boeg liften en (brand)trappen voorzien worden. Tegelijkertijd wordt de Boeg een ecologische ‘long’ en zal deze voor daglicht zorgen in het hele gebouw. Op die manier kan de Kroon alle bezoekers een 360-graden panoramisch uitzicht over de stad bieden en de toren en zijn omgeving vieren. Een auditorium, een beeldentuin en ruimte voor een culinaire beleving vormen hierbij de kers op de taart van het nieuwe programma van de toren.

© Luxigon and Tip Top

Het nieuwe ontwerp verenigt kunst, functionaliteit, ecologie en structuur terwijl de oorspronkelijke toren integraal behouden blijft. Dit uitzonderlijke project zal de Boerentoren omvormen tot een cultureel centrum waar bezoekers zich thuis kunnen voelen en kunnen genieten van kunst, architectuur, natuur en de stad.

Een nieuwe maand, en dus een nieuwe selectie beelden van de Boerentoren. Op de planning van deze maand? De verdere sanering van verschillende verdiepingen en de uitvoering van andere relevante werken. De volgende maanden zullen de vloerplaten verwijderd en bekist worden.

© Kristof Vrancken

Zoals je misschien al geraden hebt, gaan de werkzaamheden in de Boerentoren gestaag verder. De afgelopen weken waren gevuld met afbraakwerken maar ook met het verwijderen en opvullen van de vloerplaten.

Een foto zegt meer dan duizend woorden, dus geniet van deze exclusieve beelden achter de schermen die deze maand door onze fotograaf werden genomen!

©Tom D’haenens

Ook in de Boerentoren wordt naarstig verder gewerkt. Deze maand werden de werkzaamheden van juli verder gezet: de voorsloop in het torengedeelte en de asbestsanering van de ‘voet’ van de toren.

©Tom D’haenens

Helaas werden we deze maand ook opgeschrikt door het nieuws dat er brand onstaan was in de Boerentoren! Een oplettende buurtbewoner ontdekte een rookontwikkeling op de vierde verdieping en verwittigde meteen de brandweer. De hulpdiensten kwamen meteen ter plaatse en het vuur was snel onder controle waardoor de schade gelukkig erg beperkt bleef. De oorzaak is vooralsnog steeds onbekend.

© GVA

Is het al juli? Wat gaat de tijd snel! Ook in de Boerentoren gaan de werkzaamheden aan een hoog tempo verder. De verdiepingen met asbest worden verder gesaneerd en het niet originele interieur wordt verder ontmanteld. Meer nog: het betonnen plafond van sterarchitect Léon Stynen (1899-1990), dat werd toegevoegd in de jaren ’70, kon onlangs blootgelegd worden. Een architecturaal pareltje dat gedurende decennia verborgen was! Ook de roltrappen worden stukje per stukje afgebroken. Een hele klus!

Geniet mee van deze unieke beelden achter de schermen van fotografen Tom D’haenens en Kristof Vrancken.

©Tom D’haenens
©Tom D’haenens
©Tom D’haenens
©Kristof Vrancken
©Kristof Vrancken

We mogen dan wel volop kunstwerken restaureren, tentoonstelling maken en boeken schrijven, je zou haast vergeten dat we nog een toren te verbouwen hebben! Duik mee achter de schermen van onze toekomstige tentoonstellingsruimtes in de befaamde Boerentoren.

Na de officiële aankoop in november 2020 en de sleuteloverdracht in juli 2021 werd begonnen met de eerste saneringswerken. Het verwijderen van asbest het ontmantelen van het niet authentieke interieur zijn een hele klus! Ondertussen lopen ook de finale gesprekken met de verschillende architecten en gaan we binnenkort over tot de keuze van het winnende ontwerp. Wordt vervolgd!

Alle foto’s: © Kristof Vrancken

In 2020 kregen we het grootste geschenk dat we ooit hadden durven dromen! Over enkele jaren zullen bezoekers onze tentoonstellingen kunnen bewonderen in de meest iconische toren van Antwerpen en ver daarbuiten: de befaamde Boerentoren.

De toren werd gebouwd tussen 1928 en 1931 in volledige art-deco stijl en met een geraamte van 3500 ton staal. Je kan spreken van een echte architecturale parel! Beroemde architecten, zoals Emiel van Averbeke, Jan Van Hoenacker en Jos Smolderen werkten mee aan de constructie. Met zijn originele hoogte van 87,5 m was de Boerentoren zelfs de eerste wolkenkrabber van Europa!

De toren werd geconstrueerd naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling in 1930. Bouwheer was de Middenkredietbank, die voornamelijk geld beheerde van boeren en de Boerenbond. Daaraan dankt de toren zijn geuzennaam van ‘Boerentoren’. Later kwam het Antwerpse icoon in handen van Kredietbank en KBC, van wie het logo bovenop de toren prijkt.

Boerentoren Opbouw

Over enkele jaren zal de Boerentoren niet langer een financiële wolkenkrabber zijn maar een cultuurtoren. Wandelen doorheen onze tentoonstellingen met een spectaculair zicht op de stad? Genieten van een koffie in de beeldentuin op de tiende verdieping? De lift naar de hoogste verdieping nemen en in één oogopslag de hele stad zien? Binnenkort kan het allemaal! Samen met jullie kijken we enorm uit naar dit grootse avontuur.

©Kristof Vrancken