Deze maand zijn we in de ban van het gloednieuwe artikel van Dr. Leen Kelchtermans en Dr. Katharina Van Cauteren, dat gepubliceerd is in het internationale peer-reviewed tijdschrift gewijd aan Nederlandse en Vlaamse kunst, Simiolus.

From drawings to comprehensive work of art: a reconstruction of Jacob Jordaens’s Psyche Gallery in his Antwerp house is een samenvatting van vijf jaar onderzoek waarbij Leen en Katharina de plafondschilderingen van Jacob Jordaens over Amor en Psyche onderzochten. Het onderzoek was gericht op hoe de ontvangstruimte in de Antwerpse woning van de barokmeester eruit moet hebben gezien. Dankzij hun bevindingen  is het voor het eerst in 400 jaar mogelijk om Jordaens’ “pronkkamer” te reconstrueren! Ze ontdekten dat de kunstenaar zijn gasten verblindde met indrukwekkende plafondstukken en illusionistische schilderingen op de muren en zelfs op de deuren. Zowel de plafond- als de deurstukken bevinden zich nu in de collectie van The Phoebus Foundation.

Jacob Jordaens, Liefde van Amor en Psyche, ca.1652
Trompe-l’oeil-deurpstuk: een jongeman met een hond en een jonge vrouw, ca.1640-1645
Trompe-l’oeil-deurpaneel: een jonge vrouw , een oude man, een nar en een blazende kat, ca.1640-1645

Lees alles over deze fascinerende studie in: Leen Kelchtermans & Katharina Van Cauteren, ‘From drawings to comprehensive work of art: a reconstruction of Jacob Jordaens’s Psyche Gallery in his Antwerp house’, Simiolus, 44/1 (2022), pp. 28-59.

Onze Zot van Dimpna tentoonstelling is verlengd tot en met 2 oktober!

© Michel Wuyts

Voor wie nog niet de kans vond om kennis te maken met de bijzonder heilige Dimpna en het indrukwekkende altaarstuk van Goossen Van der Weyden is er dus nog extra tijd! Dankzij een interactieve scenografie met humoristische en ontroerende video’s maak je kennis met het tragische levensverhaal van Dimpna en de geheimen achter de verflagen van de acht panelen die haar leven verbeelden. Bovendien, is er een avontuurlijke zoektocht voor kinderen van 6 tot 12 jaar! Aan de hand van fascinerende vragen, gaan kinderen als echte speurneuzen op zoek naar de code van de schat van abt Tsgrooten, de opdrachtgever van het Dimpna-altaarstuk. 

© Michel Wuyts

Bestel snel je ticket en haast je naar de Sint-Dimpnakerk in Geel! De tentoonstelling is open van dinsdag tot zondag, van 11 tot 18 uur. Het opdrachtenblad voor de zoektocht is te verkrijgen aan de balie van de Sint-Dimpnakerk. 

Nog steeds op zoek naar de ideale vakantie-activiteit voor het hele gezin? Nood aan de ultieme combinatie van koelte, cultuur en ontspanning? 

Zoek niet verder! Onze Zot van Dimpna tentoonstelling is niet alleen toegankelijk voor jong en oud dankzij een interactieve scenografie met humoristische en ontroerende video’s, vanaf nu is er ook een avontuurlijke zoektocht voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Aan de hand van fascinerende vragen  gaan kinderen als echte speurneuzen op zoek naar de code van de schat van abt Tsgrooten, de opdrachtgever van het Dimpna-altaarstuk. 

Een tentoonstelling bezoeken was nog nooit zo spannend! Wie de code ontrafelt, krijgt er bovendien een geweldige prijs bovenop. En dit allemaal voor slechts één euro per persoon!

Bestel snel je ticket! Het opdrachtenblad voor de zoektocht is te verkrijgen aan de balie van de Sint-Dimpnakerk. 

Het belooft een spannend najaar te worden want… The Phoebus Foundation gaat naar de Verenigde Staten!

Hendrick De Clerck en Denijs Van Alsloot, Aards paradijs met de vier elementen, 1613

We zijn bijzonder fier om te mogen aankondigen dat 120 kunstwerken van onze deelcollectie Oude Meesters eind dit jaar de oceaan oversteken naar Denver en Dallas. Vanaf 16 oktober kan je meesterwerken van Hans Memling, Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens en vele andere pareltjes bewonderen in het Denver Art Museum, waar ze deel uitmaken van de spannende tentoonstelling Saints, Sinners, Lovers, and Fools: 300 Years of Flemish Masterworks.

Denver Art Museum

Denver Art Museum ligt in het hart van de Verenigde Staten, aan de voet van de Rocky Mountains en pakte in het verleden reeds uit met razend succesvolle tentoonstellingen over onder meer Claude Monet, Frida Kahlo en Venetiaanse meesters. We kijken er dan ook reikhalzend naar uit om onze Vlaamse supersterren er in de schijnwerpers te zetten! 

Vanaf 1 april is het eindelijk zo ver: dan brengen we het uitzonderlijke Dimpna-altaarstuk van Goossen Van der Weyden naar de plaats waar alles begon: Geel!

Met Zot van Dimpna toont The Phoebus Foundation het altaarstuk met het leven van de heilige Dimpna van Goosen Van der Weyden (ca. 1465-1538), kleinzoon van de beroemde Rogier, in primeur in de Sint-Dimpnakerk. Van der Weyden creëerde het monumentale altaarstuk, dat het tragische levensverhaal vertelt van de heilige Dimpna, op het hoogtepunt van de Dimpnacultus die onlosmakend verbonden is met de stad Geel. The Phoebus Foundation onderwierp de panelen aan een uitgebreid restauratieproject van meer dan 3 jaar, met verbazingwekkende ontdekkingen!

De tentoonstelling belicht Dimpna’s uitzonderlijke levensverhaal, de fascinerende geschiedenis van Van der Weyden’s altaarstuk en de geheimen achter de verflagen. Bovendien maak je kennis met de eeuwenlange traditie van geestelijke zorg, barmhartigheid en naastenliefde van de stad Geel, waarvan de heilige Dimpna de fundamenten legde. Dit alles in de vorm van een audiovisueel traject met een flinke dosis humor en beklijvende emotie.

Laat je onderdompelen in de buitengewone wereld van Dimpna. Reserveer je ticket voor slechts één euro!

(c) Luk Monsaert

De zon schijnt, de coronamaatregelen zijn (bijna) verdwenen,… ideaal voor een uitstapje naar Haarlem!

Nog tot 8 mei bewonder je in het Frans Hals Museum Thuis bij Jordaens: de eerste monografische tentoonstelling van de zeventiende-eeuwse Antwerpse meester Jacob Jordaens in Nederland! Je ontdekt er alles over het boeiende leven van Jordaens en kan je laten verrassen door de verhalen achter zijn vernuftige en soms geestige schilderijen. Bovendien kom je ook echt thuis bij de meester: je stapt binnen in de hedendaagse reconstructie van Jordaens’ pronkkamer met de recent gerestaureerde, originele deur- en plafondstukken. Behalve op hun oorspronkelijke plek in het huis van Jordaens zijn deze werken nooit eerder samen getoond!

Ontdek nog een maand lang de uitzonderlijke meesterwerken van Jacob Jordaens uit de collectie van The Phoebus Foundation in Haarlem.

Boek gauw je ticket!

© Sam Tobiana

Met isolaties en quarantaines lijkt het einde van de coronapandemie nog niet in zicht te zijn. Ook onze schilderijen van de beroemde Jacob Jordaens (1593-1678) in Haarlem moesten zelfs even in lockdown. Gelukkig hebben we fantastisch nieuws: de Thuis bij Jordaens tentoonstelling in het Frans Hals Museum is terug open!

(c) Luk Monsaert

We hebben zelfs nog een extra verrassing in petto: de tentoonstelling is zowaar verlengd tot en met 8 mei! Zo heb je nog alle tijd om Jordaens’ meesterwerken te bewonderen en deze verrassende meester beter te leren kennen. Boek nu je ticket!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

In 2020 kregen we het grootste geschenk dat we ooit hadden durven dromen! Over enkele jaren zullen bezoekers onze tentoonstellingen kunnen bewonderen in de meest iconische toren van Antwerpen en ver daarbuiten: de befaamde Boerentoren.

De toren werd gebouwd tussen 1928 en 1931 in volledige art-deco stijl en met een geraamte van 3500 ton staal. Je kan spreken van een echte architecturale parel! Beroemde architecten, zoals Emiel van Averbeke, Jan Van Hoenacker en Jos Smolderen werkten mee aan de constructie. Met zijn originele hoogte van 87,5 m was de Boerentoren zelfs de eerste wolkenkrabber van Europa!

De toren werd geconstrueerd naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling in 1930. Bouwheer was de Middenkredietbank, die voornamelijk geld beheerde van boeren en de Boerenbond. Daaraan dankt de toren zijn geuzennaam van ‘Boerentoren’. Later kwam het Antwerpse icoon in handen van Kredietbank en KBC, van wie het logo bovenop de toren prijkt.

Boerentoren Opbouw

Over enkele jaren zal de Boerentoren niet langer een financiële wolkenkrabber zijn maar een cultuurtoren. Wandelen doorheen onze tentoonstellingen met een spectaculair zicht op de stad? Genieten van een koffie in de beeldentuin op de tiende verdieping? De lift naar de hoogste verdieping nemen en in één oogopslag de hele stad zien? Binnenkort kan het allemaal! Samen met jullie kijken we enorm uit naar dit grootse avontuur.

©Kristof Vrancken