Ontdek de betoverende wereld van Jan Davidsz. de Heem tijdens de nieuwe tentoonstelling Verbeelde Weelde in het Snijders&Rockoxhuis. Deze tentoonstelling biedt niet alleen een unieke inkijk in het oeuvre van de kunstenaar, maar bevat ook een prachtig bloemenstilleven uit de collectie van The Phoebus Foundation.

Jan Davidsz. De Heem onthult in dit stilleven een scala aan subtiele details, van de nauwelijks waarneembare reflectie van een vensterraam in het glas van een vaas tot de heldere waterdruppels op de tafel. Met deze zorgvuldige aandacht voor details vangt De Heem een hele universum in een bloemenvaas, waardoor zijn schilderijen niet alleen over de bloemen zelf gaan, maar over het leven in al zijn nuances.

Benieuwd naar meer? Ontdek het volledige verhaal achter dit kunstwerk in Bloemenvaas met vanitassymbolen – Jan Davidsz. De Heem (1606-1684) op de grens tussen traditie en vernieuwing.

Musée des Beaux-Arts in Mons presenteert vanaf 13 april een nieuwe tentoonstelling gewijd aan de Franse beeldhouwer Auguste Rodin. Deze tentoonstelling belicht Rodins artistieke reis, met België als centraal punt waar zijn kunst tot volle bloei kwam. Daarbij wordt zijn fascinatie voor de artistieke vernieuwingen van de renaissance geïllustreerd door middel van vergelijkingen met invloedrijke figuren als Michelangelo, Vesalius, Mabuse en Rubens. Bovendien wordt het werk van Roding in dialoog gebracht met hedendaagse kunstenaar Berlinde De Bruyckere.

Tijdens de tentoonstelling krijgen bezoekers ook de kans om De drie heilige vrouwen van George Minne uit de collectie van The Phoebus Foundation te bewonderen, want als beginnend kunstenaar werd Minne sterk beïnvloed door de Franse meester. Aan de hand van dit werk en vele andere, biedt Rodin. Een moderne Renaissance een unieke gelegenheid om de artistieke evolutie en invloed van Auguste Rodin te verkennen!

George Minne, De drie heilige vrouwen, 1896

Ontdek meer dan 100 uitzonderlijke Vlaamse tekeningen uit de 16e en 17e eeuw tijdens Bruegel to Rubens. Great Flemish Drawings in het Ashmolean Museum of Art and Archaeology te Oxford. Van Pieter Bruegels ontwerpen tot Rubens zijn schetsen geeft de tentoonstelling een zeldzame blik op het artistieke genie van deze Vlaamse meesters, terwijl ze waardevolle inzichten biedt in hun creatieve processen.

De tentoonstelling bevat maar liefst vier werken uit de collectie van The Phoebus Foundation, waaronder Peter Paul Rubens’ Studie van de benen van een mannelijk naakt en Pieter Bruegel I’s betoverende Dorp met een groep bomen en een muildier.

Pieter I Brueghel, Dorpsgezicht met bomen en een muildier, ca. 1554
Peter Paul Rubens, Ecorchéstudie van de benen van een mannelijk naakt en een studie van het rechterbeen, ca. 1600-1608
Tomasso Vincidor, Studie voor een wandtapijt: een hoofd van een oude man, ca. 1520

De nieuwe tentoonstelling in het Ensorhuis richt zich op zelfportretten en toont een variëteit aan werken die dieper ingaan op James Ensors fascinatie voor zelfrepresentatie. Het zelfportret neemt een centrale rol binnen Ensors oeuvre en belicht zijn introspectieve verkenning. Door gebruik te maken van spiegels creëerde Ensor wat beschreven kan worden als een “subjectieve” weergave, waarbij de schilder zowel het onderwerp als het object van zijn eigen creatie wordt. Dit spel tussen kunstenaar, spiegel en kijker benadrukt de complexiteit van zijn zelfportretkunst.

Tijdens de tentoonstelling kan je ook een zelfportret van Ensor en zijn goede vriendin Augusta Boogaerts ontdekken uit The Phoebus Foundation verzameling.

James Ensor, Onze twee portretten, ca. 1905

In het voorjaar van 2024 heropent het Museum Hof van Busleyden zijn deuren met een duizelingwekkende transformatie. In de vernieuwde permanente tentoonstelling duikt u in de pracht en praal van het Bourgondische tijdperk en ontmoet u Mechelse beroemdheden als Hiëronymus van Busleyden, Margaretha van Oostenrijk en Karel V. De tentoonstelling onthult een zorgvuldig gekozen selectie van meesterwerken uit de noordelijke renaissance en daagt historische verhalen uit door thema’s als natievorming, humanisme, religie, globalisering, gender en macht te verkennen. Ook in deze permanente tentoonstelling integreert het museum meerdere werken uit The Phoebus Foundation collectie, waaronder verschillende portretten van Bernard Van Orley en Jan Cornelisz. Vermeyen.

Atelier van Jan Cornelisz. Vermeyen, Portret van keizer Karel V, ca. 1530
Atelier van Jan Cornelisz. Vermeyen, Portret van Isabella van Portugal, ca. 1530
Bernard van Orley, Portret van Margaretha van Oostenrijk, ca. 1525

Beleef een fascinerende reis in de wereld van tronies. De tentoonstelling die eerder in het KMSKA te zien was reist nu door naar The National Gallery of Ireland. Deze belicht de opkomst van een nieuw genre, namelijk hoofdstudies. Tijdens de zestiende en zeventiende eeuw verdiepten kunstenaars als Rubens, Rembrandt en Vermeer zich in de kunst om gezichten individueel en in al hun glorie af te beelden.

Vanaf 24 februari tot en met 26 mei 2024 ontdek je alles over het ontstaan en de evolutie van tronies aan de hand van verschillende werken waaronder ook drie uit The Phoebus Foundation collectie.

Frans Floris, Minerva, ca. 1567
Peter Paul Rubens, Studie van een oude vrouw, ca. 1615-1620
Jacob Jordaens, Studie van een oude vrouw, mogelijk Barbara Wolschaten of Elizabeth Nuyts, ca. 1640-1645

Ridders van het Gulden Vlies: een schitterende mythe ontrafeld onthult de politieke intriges en samenzweringen binnen een van de vroegste Europese politieke allianties, door sommigen zelfs beschouwd als de voorloper van de Europese Unie. De tentoonstelling bevat een unieke collectie 15e-eeuwse wapenborden en diverse werken, waaronder twee uit The Phoebus Foundation-verzameling.

Anonieme meester, Portret van keizer Maximiliaan I, ca. 1500-1520
Anonieme meester, Keizer Karel V, ca. 1500

In het Zwitserse Sauriermuseum te Aathal wordt het skelet van Tyrannosaurus rex ‘Trinity’ van 23 januari 2024 tot en met 19 januari 2025 tentoongesteld. Voor Trinity is dit haar debuut als museumstuk. Met bijna 12 meter lengte en schofthoogte van zowat 4 meter wordt ze in het Sauriermuseum een jaar lang de onbetwiste koningin van de dino’s.

© Sauriermuseum Aathal

Toen The Phoebus Foundation Trinity op 18 april 2023 aankocht bij het Zwitserse veilinghuis Koller, was meteen duidelijk dat het dinofossiel perfect past in de visie van de stichting. Wetenschappelijk onderzoek en het delen van de resultaten daarvan met een zo breed mogelijk publiek behoren steevast tot de speerpunten van The Phoebus Foundation. Tijdens haar verblijf in Aathal zal Trinity daarom uitgebreid worden onderzocht onder supervisie van de vooraanstaande paleontoloog dr. Nizar Ibrahim (University of Portsmouth, UK).

Trinity dankt haar naam aan het feit dat ze bestaat uit de botten van 3 verschillende T. rexen. Ze werden ontdekt tussen 2008 en 2013, alle met een vergelijkbare grootte, kwaliteit en geologische oorsprong in de Hell-Creek en Lance-Creek formaties in Montana en Wyoming. De preparatie van het volledige skelet duurde bijna 10 jaar. In totaal bestaat Trinity uit 293 originele botten, goed voor 50,17% van het totaal. Dat is, in vergelijking met andere fossielen, een bijzonder hoog percentage. Zeker voor wie bedenkt dat er sinds de ontdekking van de eerste T. rex in de 19de eeuw slechts 32 gedeeltelijke skeletten zijn opgegraven, en dat Trinity de respectabele leeftijd heeft van 66 miljoen jaar.

© Sauriermuseum Aathal

Aathal wordt de eerste stop op Trinity’s wereldtournee: het is de bedoeling haar te tonen in tal van andere internationale musea. Wanneer de Boerentoren klaar is, krijgt het T. rex-skelet zijn definitieve plek op de vierde verdieping. Daar, in het hartje van Antwerpen, zullen jong en oud Trinity in een permanente tentoonstelling kunnen bewonderen.

© Sauriermuseum Aathal

Met de nieuwe tentoonstelling De Schepping van de Wetenschap onderzoekt het Catharijneconvent in Utrecht de verbanden tussen wetenschap en religie. Aan de hand van eeuwenoude wetenschappelijke instrumenten, zeldzame manuscripten en intrigerende kunst ontdek je de onmisbare invloed van religie op de evolutie van natuurwetenschappen in West-Europa. Uit The Phoebus Foundation collectie zullen onder andere twee unieke manuscripten uit de zestiende en zeventiende eeuw bewonderd kunnen worden.

Gillet Hardouin en Germain Hardouin, Verlucht getijdenboek, 1513-1527
Athanasius Kircher, Ars Magna Lucis et Umbrae, 1671

Het huisaltaar met de kruisafneming uit de collectie van The Phoebus Foundation zal de komende drie jaar te bewonderen zijn in The Art Institute of Chicago. Dit zeldzame meesterwerk, afkomstig uit de Zuidelijke Nederlanden en vervaardigd in de 15de eeuw, was oorspronkelijk bestemd voor privé-aanbidding. Van de weinige exemplaren met de Bewening van Christus als centraal motief, zal dit uniek stuk na lange tijd eindelijk toegankelijk zijn voor een breder publiek. Een unieke kans om kennis te maken met de artistieke en devotionele tradities van die periode!

Huisaltaar met de kruisafneming, ca. 1480-1500

Het Stadhuismuseum Zierikzee organiseert regelmatig tentoonstellingen onder de noemer Zeeuwse meesters uit de Gouden Eeuw. Elk jaar staat in het teken van een specifiek thema, onderwerp of oeuvre van een bepaalde kunstenaar. Tijdens de aankomende tentoonstelling wordt de Vlaamse meester Dirck van Delen in de schijnwerpers gezet. Bezoekers hebben dan ook de gelegenheid om een werk uit The Phoebus Foundation collectie te bewonderen, namelijk het Doodsportret van Pieter van Delen.

Dirck van Delen, Doodsportret van Pieter van Delen, 1626

Voor degenen die meer willen ontdekken over dit unieke werk, is het mogelijk om op onze website Bijzonder doodsportret door Dirck van Delen te lezen. In dit Phoebus Finding artikel onderzoekt Dr. Leen Kelchtermans het portret aan de hand van het opschrift rechtsboven, om te achterhalen wie de geportretteerde was en hoe het portret tot stand kwam. Neem een kijkje en ontdek meer over het fascinerende verhaal achter dit kunstwerk!

Het Museum voor Schone Kunsten van Charleroi presenteert een nieuwe tentoonstelling die de dynamische synergie tussen sport en kunst verkent. Met sport als universele uitdaging en bron van inspiratie voor verschillende kunstenaars doorheen de geschiedenis, vormt deze het uitgangspunt van de tentoonstelling. Bovendien biedt de expo de mogelijkheid om het iconische tenniswedstrijd van Théo Van Rysselberghe uit The Phoebus Foundation collectie te bewonderen.

Théo Van Rysselberghe, De Tenniswedstrijd, 1889

De tentoonstelling loopt vanaf 25 november 2023 tot en met 21 april 2024 in Musée des Beaux-Arts te Charleroi.

Het Plantin-Moretus Museum toont vanaf 17 november 85 prachtige tekeningen van oude meesters uit verschillende Vlaamse collecties. Van crabbelinge tot carton. Tekeningen van Bruegel tot Rubens biedt een boeiende en uitgebreide blik op de tekenkunst van de 16de en 17de eeuw.

Deze tentoonstelling toont niet alleen een verbluffende reeks tekeningen, maar gaat ook dieper in op het wie, waarom en hoe van tekenen in deze periode. Het nodigt bezoekers uit om verder te kijken naar de motieven achter de creatie, de keuze van de kunstenaar voor materialen, technieken, formaten en zelfs afmetingen. Met Van crabbelinge tot carton biedt het Plantin-Moretus Museum een uniek kader om deze tekeningen te begrijpen binnen hun oorspronkelijke functionele context. Bovendien, kan je er niet minder dan vier werken uit The Phoebus Foundation collectie ontdekken!

Peter Paul Rubens, Ecorchéstudie van de benen van een mannelijk naakt en een studie van het rechterbeen, ca. 1600-1608
Pieter I Brueghel, Dorpsgezicht met bomen en een muildier, ca. 1554

In het najaar van 2023 zal M Leuven, binnen het kader van het New Horizons | Dieric Bouts Festival, een uitgebreide retrospectieve gewijd aan Dieric Bouts presenteren. Bouts was een Vlaamse vijftiende-eeuwse kunstschilder uit Haarlem die zich vestigde in Leuven waar hij erkenning kreeg voor zijn meesterwerken. De emotionele diepte en aandacht voor details, alsook het meesterlijk gebruik van licht en schaduw zorgden ervoor dat Bouts zijn artistieke nalatenschap tot vandaag blijft bestaan.

Bovendien worden deze vijf eeuwen oude meesterwerken grondig herbekeken door ze te confronteren met de hedendaagse beeldcultuur. Zo ontstaan er nieuwe perspectieven om naar kunst en beeldenmakers te kijken.

In navolging van zijn vader heeft Albrecht, de zoon van Dieric Bouts, ook aanzienlijk bijgedragen aan de kunstwereld. Een van zijn werken uit onze collectie toont het hoofd van Johannes de Doper op een schotel, die het martelaarschap van de heilige uitbeeldt. Het meesterlijke vakmanschap van Bouts is een bewijs van zijn artistieke bekwaamheid en zijn vermogen om diepgaande thema’s over te brengen met opmerkelijke technische vaardigheid.

Albrecht Bouts, Hoofd van Johannes de Doper op een schotel, ca. 1495-1500

Benieuwd naar het leven en nalatenschap van Dieric Bouts? Ontdek DIERIC BOUTS. Beeldenmaker vanaf 20 oktober 2023 in M Leuven. De tentoonstelling loopt tot 14 januari 2024.

Beleef een fascinerende reis in de wereld van tronies met Krasse Koppen. De tentoonstelling in het KMSKA belicht de opkomst van een nieuw genre, namelijk hoofdstudies. Tijdens de zestiende en zeventiende eeuw verdiepten kunstenaars als Rubens, Rembrandt en Vermeer zich in de kunst om gezichten individueel en in al hun glorie af te beelden.

Tronies waren niet bedoeld als traditionele portretten van identificeerbare personen, maar dienden eerder als studies of oefeningen voor kunstenaars om verschillende gezichtsuitdrukkingen, emoties en karaktertypes te verkennen.

Vanaf 20 oktober 2023 tot en met 21 januari 2024 ontdek je alles over het ontstaan en de evolutie van tronies aan de hand van verschillende werken waaronder ook drie uit The Phoebus Foundation collectie.

Frans Floris, Minerva, ca. 1567
Peter Paul Rubens, Studie van een oude vrouw, ca. 1615-1620
Jacob Jordaens, Studie van een oude vrouw, mogelijk Barbara Wolschaten of Elizabeth Nuyts, ca. 1640-1645

Peter Paul Rubens is een van de meest gevierde kunstschilders uit de geschiedenis. Met zijn meesterlijke creaties drukte hij een onuitwisbare stempel op de wereld van de kunst en verhief hij de schilderkunst tot nieuwe hoogten van grandeur en emotionele intensiteit. Maar hoe ontwikkelde Rubens een unieke artistieke taal die elementen van de Italiaanse renaissance en Vlaamse tradities combineerde? Welke invloeden vormden zijn beeldtaal waarin Vlaamse en Italiaanse stijlen naadloos in elkaar overgingen? Palazzo Te in Mantua duikt vanaf 7 oktober daar dieper op in en kijkt daarnaast naar de manier waarop Giulio Romano’s werken als bron dienden voor de Antwerpse meester.

Jacob Jordaens, Nieuwsgierigheid van Psyche, ca. 1652

De tentoonstelling, gestructureerd rond de lay-out van Palazzo Te, benadrukt de invloed van Rubens’ tijd in Mantua en Italië, alsook de erfenis die hij achterliet aan zijn leerlingen. De werken in de tentoonstelling gaan in dialoog met de mythen en interpretaties die te vinden zijn in de kamers van Giulio Romano. Bovendien, zullen er niet enkel werken van Rubens te bezichtigen zijn, maar ook van de Antwerpse meester Jacob Jordaens. Zijn plafondstukken over het aangrijpende liefdesverhaal van Amor en Psyche zullen zorgvuldig geïnstalleerd worden in de exacte opstelling zoals de kunstenaar die voor ogen had in zijn Antwerps verblijf. Binnen de context van Palazzo Te zijn deze werken van bijzonder belang omdat Jordaens de compositie ervan creëerde, geïnspireerd door meesterwerken van Rubens, die op hun beurt beïnvloed waren door Romano.

Jacob Jordaens, Mercurius draagt Psyche naar de Olympus, ca. 1652
Jacob Jordaens, Liefde van Amor en Psyche, ca. 1652

De plafondstukken van Jacob Jordaens uit The Phoebus Foundation collectie zullen vanaf 7 oktober 2023 tot en met 7 februari 2024 te bezichtigen zijn in Palazzo Te.

De familie Brueghel, die verschillende generaties van opmerkelijke kunstenaars omvat, heeft een belangrijk stempel gedrukt op de kunstwereld. Deze dynastie van schilders, voornamelijk actief in de zestiende en zeventiende eeuw in de Zuidelijke Nederlanden, produceerde een oeuvre dat de essentie van hun tijd omvat en tegelijkertijd de grenzen van hun tijdperk overstijgt. Zo bleven de Brueghels, alsook hun werk generaties lang gekoesterd.

Om deze erfenis te vieren, bracht Het Noordbrabants Museum de beste werken van vijf generaties samen in een ambitieuze tentoonstelling van tachtig prachtige schilderijen en prenten. Ook daar, zullen maar liefst negen werken uit onze collectie worden getoond.

Abraham Brueghel en Jacob I Van Oost, Portret van een heer in zwarte Hollandse kleding met een snor en breedgerande hoed, ca. 1650

Jan Pieter Brueghel, Heilige Familie in een bloemenkrans, ca. 1662
Jan I Brueghel, Studie van appels, peren, druiven, bramen, een artisjok, asperges en een eiken twijgje, ca. 1600-1610

In het najaar van 2023 en het voorjaar van 2024 wordt de roemruchte nalatenschap van Frans Hals herdacht met een reeks bijzondere tentoonstellingen in gerenommeerde instellingen als The National Gallery en het Rijksmuseum. Het Frans Hals Museum zal met trots bijdragen aan deze viering door onder andere een trio van prachtige werken uit onze collectie te tonen die vanaf 18 september te bezichtigen zullen zijn.

Hals wordt nog altijd geroemd om zijn revolutionaire bijdragen aan de portret- en genreschilderkunst. Zijn stijl wordt onder andere gekenmerkt door een gedurfde, losse penseelvoering, levendige kleuren en het vermogen om de vitaliteit en geest van zijn onderwerpen vast te leggen. Deze innovatieve benadering van de schilderkunst had een grote invloed op de komende generaties kunstenaars waardoor hij een sleutelfiguur figuur werd in de geschiedenis van de zeventiende eeuwse kunst.

Frans Hals, Dubbelportret van een man met een paar handschoenen en een vrouw met een zakdoek, 1637
Frans Hals, Twee vissersjongens, ca. 1634-1637
Daniël Seghers en Simon de Vos, Bloemenguirlande rond het huwelijk van Maria en Jozef, ca. 1630

Vanaf 22 april kunnen bezoekers van het Antwerpse stadsfestival Barokke Influencers de tentoonstelling Jezuïeten, Rubens en de kunst van het overtuigen ontdekken. Maak kennis met de grootste namen uit de Antwerpse barok en de geschiedenis van de jezuïeten. Onder allerlei kunstwerken verspreid over drie locaties — Snijders&Rockoxhuis, Sint-Carolus Borromeuskerk en Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience — zijn er ook vier meesterwerken te bezichtigen uit de The Phoebus Foundation collectie, waaronder Heilige Margaretha van Rubens alsook werken van Daniel Segher en Jacob de Wit.

Ontdek alles over de rijke geschiedenis van de Antwerpse beeldcultuur uit de barok aan de hand van culturele en academische evenementen tijdens Barokke Influencers en laat je bewonderen door de werken uit onze collectie in het Snijders&Rockoxhuis.

Jacob de Wit, Tekening naar een plafondstuk van Rubens voor de Antwerpse jezuïetenkerk: Heilige Basilius, 1711-1712
Peter Paul Rubens, Ontwerp voor een plafondstuk in de Antwerpse jezuïetenkerk: Heilige Margaretha, ca. 1620

Op 31 maart celebreert de Gemäldegalerie in Berlijn de Gentse kunstenaar Hugo van der Goes. Voor het eerst worden bijna alle overgebleven schilderijen en tekeningen van de kunstenaar in één tentoonstelling voorgesteld. Als een van de belangrijkste namen van de tweede helft van de 15de eeuw, bracht van der Goes veel verwondering met zijn monumentale stukken die tot vandaag een verbazingwekkende en een emotionele expressiviteit weergeven.

Ook tijdens deze tentoonstelling kunnen bezoekers kennismaken met twee unieke stukken uit The Phoebus Foundation collectie: De Kruisafneming en Maria met Kind en de heiligen Thomas, Johannes de Doper, Hiëronymus en Lodewijk.

Ontdek Hugo van der Goes. Between Pain and Bliss vanaf 13 maart tot 16 juli in de Gemäldegalerie te Berlijn.

Hugo van der Goes, Kruisafneming, 15de eeuw
Omgeving van Hugo van der Goes, Maria met Kind en de heiligen Thomas, Johannes de Doper, Hiëronymus en Lodewijk, ca. 1475-1500

Ontdek de Belgische kunst van het interbellum en hoe de Vlaamse expressionisten de moderne figuratieve schilderkunst in België tot een hoogtepunt hebben gebracht.

Vanaf 25 maart kunnen bezoekers van Kunstmuseum Den Haag genieten van niet minder dan 38 werken uit onze collectie die het kleurrijke en tegelijkertijd gedurfde karakter van onder andere Gust. De Smet, Frits Van den Berghe, Edgar Tytgat , Floris Jespers, Constant Permeke en vele anderen etaleren.

Frits Van den Berghe, Obsessie, 1919
Floris Jespers, Mark groet ’s morgens de dingen, 1925-1926
Edgar Tytgat, Schommels, 1921
Hubert Malfait, Man met accordeon, 1927
Edgar Tytgat, De toverfluit, 1924

After Impressionism: Inventing Modern Art in The National Gallery te Londen viert de meest gerenommeerde namen van de laat negentiende en vroeg twintigste eeuw zoals Paul Cézanne, Vincent van Gogh en Paul Gauguin, alsook hun invloed op de jongere generaties kunstenaars en de bredere kringen van kunstenaars in Europa. Bovendien zijn er niet minder dan twee werken uit The Phoebus Foundation collectie te bezichtigen!

Maak kennis met Théo Van Rysselberghe en Henry Van de Velde en ontdek hoe het impressionisme radicaal de kunstwereld veranderd heeft en een van de belangrijkste periodes in de kunstgeschiedenis is geworden.

Théo Van Rysselberghe, De Schelde stroomopwaarts, de gouden valavond met zeilboot, 1892
Henry Van de Velde, Vrouw die naar de kerk gaat, 1892

Ontdek vanaf 16 maart Metsys’ Portret van een oude vrouw uit The Phoebus Foundation collectie in het kader van de nieuwe tentoonstelling in The National Gallery, The Ugly Duchess: Beauty and Satire in the Renaissance. De expositie focust onder andere op Quinten Metsys’ portret van de lelijke hertogin en een verwante tekening naar Leonardo da Vinci, alsook op andere portretten van oudere vrouwen. De werken betuigen de kunstenaars fascinatie voor het afbeelden van het groteske, maar tonen ook aan hoe door de opkomst van seculiere en satirische kunst tijdens de renaissance opvattingen werden gevormd die vandaag de dag nog altijd bestaan.

Quinten Metsys, Portret van een oude vrouw, 1514-1524

Wist je dat ontelbare Hollandse meesters de mosterd haalden bij hun Zuiderburen? De invloed van vroegmoderne artistieke centra zoals Antwerpen op kunstenaars uit het Noorden kan niet onderschat worden. Hoog tijd dus voor een ode! Met meer dan 80 kunstwerken van klinkende namen als Frans Hals, Maerten De Vos, Hendrick De Clerck en Peter Paul Rubens belicht Museum Catharijneconvent dit voorjaar de belangrijke connecties tussen het Noorden en het Zuiden. Met verrassende dialogen tot gevolg!

In de zestiende eeuw is Antwerpen dé kunst- en handelsmetropool van Europa. Politieke en religieuze spanningen brengen die glorie in 1585 letterlijk ten val. De Nederlanden worden gesplitst, de Antwerpenaren vluchten en het welvarende epicentrum verplaatst zich naar het Noorden. De tentoonstelling Ode aan Antwerpen. Het geheim van de Hollandse meesters brengt een unieke kijk op deze woelige geschiedenis en focust op de immense invloed op de kunst en de kunstmarkt die de gevluchte Antwerpenaren met zich meenamen. Aan de hand van grote en kleurrijke doeken en panelen die voor het eerst in Nederland te zien zijn brengt de expo de blijvende artistieke wisselwerking tussen de Zuidelijke en Noordelijke Nederlanden in beeld. In de hoofdrol? Meer dan 30 meesterwerken uit de collectie van The Phoebus Foundation!

Frans Hals, Twee vissersjongens, ca. 1634-37
Antoon Van Dyck en atelier, Johannes de Doper en Johannes de Evangelist, na 1618
Abel Grimmer, Interieur van de Antwerpse kathedraal, ca. 1600
Pieter Pietersz., Gezelschap in een herberg, ca. 1580

Ontdek de magistrale pracht van het unieke altaarstuk van kannunik Salomon Hendrickx uit de collectie van The Phoebus Foundation in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek van Tongeren. Vanaf maart 2023 kunnen bezoekers van dit schitterende dertiende-eeuwse monument ook kennismaken met de rijke geschiedenis van het zestiende-eeuwse altaarstuk.

Vervaardigd uit eikenhout en voorzien van beschilderde binnen- en buitenvleugels, onthult het altaarstuk ook een verguld Mechels huisretabel in het midden. Het albasten reliëf beeldt de geseling van Christus uit terwijl het medaillon bovenaan God de Vader en de Heilige Geest voorstelt.

Salomon Hendrickx was tijdens de 16de eeuw een van de belangrijkste kanunniken die uitvoerig bijdroeg aan het behoud van de belangrijkste documenten over het Tongerse kapittel.

Bewonder dit uitzonderlijk epitaaf vanaf maart in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek te Tongeren.

Epitaaf altaarstuk van kannunik Salomon Hendrickx, 16de eeuw

Vanaf 24 maart kunnen bezoekers van DIVA (museum voor diamant, juwelen en zilver) niet enkel genieten van de langverwachte heropening van het museum, maar ook dit haarjuweel vervaardigd in goud en bezet met diamanten en robijnen bewonderen. Het unieke juweel uit de collectie van The Phoebus Foundation is gemonteerd op een veertje opdat de diamanten bij de kleinste hoofdbeweging kunnen schitteren. Bovendien bevat het haarjuweel een hoornblazende aap op een karos, een populair motief in de 18de eeuw.

Haarjuweel in etui, 18de eeuw

De Bentvueghels. Een berucht kunstgenootschap in Rome is een nieuwe tentoonstelling in het Centraal Museum Utrecht die het verhaal vertelt van een groep kunstenaars uit de Noordlijke en Zuidelijke Nederlanden die aan het begin van de 17de eeuw in Rome verenigden onder de naam De Bentvueghels. Onder andere, zullen er ook drie werken van Jan Miel uit onze collectie te bezichtigen zijn.

Jan Miel, Ceres, Bacchus en Venus, 1645

Meer info en tickets beschikbaar op de website van Centraal Museum.

Dankzij de samenwerking met de National Gallery of Ireland zal het unieke Dimpna-altaarstuk uit de collectie van The Phoebus Foundation verder reizen naar het thuisland van de prinses, Ierland. De nieuwe tentoonstelling St Dymphna. The Tragedy of an Irish Princess onderzoekt Dimpna’s tragische levensverhaal en haar verklaring als heilige.

Van 28 januari tot 28 mei 2023 kunt u het meer dan vijfhonderd jaar oude altaarstuk bewonderen in the National Gallery of Ireland.

Goossen Van der Weyden, Dimpna en haar gezellen staan op het punt in te schepen, ca.1505

Voor meer info en tickets, surf naar de website van National Gallery of Ireland.

Vanaf 27 januari toont Fondation de l’Hermitage niet minder dan zes werken uit onze collectie in het kader van hun nieuwe tentoonstelling Léon Spilliaert. Avec la mer du Nord … Zoals de titel al aangeeft, richt deze retrospectieve zich volledig op de in Oostende geboren autodidactische schilder en graficus. De tentoonstelling toont bovendien een van de meest verbeelde onderwerpen in Spilliaerts oeuvre: de Noordzee.

Spilliaert was een tijdgenoot van James Ensor en Henri de Toulouse-Lautrec. Tijdens de late 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw schilderde hij zowel zelfportretten als scènes uit het dagelijks leven, die nu tot zijn belangrijkste werken worden gerekend. Met zijn eigenzinnige benadering van kleur viel Spilliaert op tussen zijn Belgische tijdgenoten. Geen wonder dat hij vandaag beschouwd wordt als een van de belangrijkste Belgische kunstenaars van de 20ste eeuw!

Léon Spilliaert, Zelfportret, ca. 1906

Ontdek meer over het fascinerende leven en werk van Léon Spilliaert in de nieuwe tentoonstelling georganiseerd door Fondation de l’Hermitage. Info en tickets op de website van het museum!

We starten 2023 met een nieuwe bruikleen die vanaf 21 januari te bezichtigen zal zijn in MSK Gent als deel van de nieuwe tentoonstelling Theodoor Rombouts, Virtuoos van het Vlaams caravaggisme.

Theodoor Rombouts is eind 16de eeuw geboren in Antwerpen en staat meest bekend voor zijn composities die gezelschappen, muziekscènes en kaartspelende personages afbeelden. Het werk Kaartspelers is exemplarisch voor Rombouts zijn stijl die inspiratie haalde bij Caravaggio en een realistische, maar tegelijkertijd spontane dimensie weergeeft.

Theodoor Rombouts, Kaartspelers, 1627-1632

Bewonder Kaartspelers naast de andere werken van Theodoor Rombouts vanaf 21 januari in MSK Gent! Info en tickets beschikbaar op de website van het museum.

Niet minder dan drie werken uit onze collectie maken deel uit van de nieuwe tentoonstelling Verborgen Parels. Zeven eeuwen meesterwerken uit Mechelen in het Museum Hof van Busleyden!

Wist je dat Frans Verbeeck en Hans Bol, allebei afkomstig uit Mechelen, een belangrijke bijdrage geleverd hebben aan de Vlaamse kunstgeschiedenis, onder meer met werken die boerenbruiloften voorstellen? Dit onderwerp was enorm populair in de 15de en 16de-eewse kunst en werd dan ook veelvuldig verbeeld. De tentoonstelling in het Museum Hof van Busleyden neemt de bezoeker mee naar een tijdloze stad waar meer dan 100 kunstwerken de rijke geschiedenis van het Mechelse kunstlandschap onthullen.

Benieuwd naar het derde kunstwerk uit onze collectie dat de boerenbruiloften vergezelt in Verborgen Parels? Ontdek het door een bezoek te brengen aan het Museum Hof van Busleyden! Meer info beschikbaar op de website van het museum.

Frans Verbeeck, Boerenbruiloft, c.1550
Hans Bol, Boerenbruiloft, 1587

Onze kunstwerken reizen ook in het binnenland! Zo zijn er drie werken uit onze collectie te zien in het STAM Gent als onderdeel van de nieuwe tentoonstelling SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen.

De tentoonstelling legt onder meer de focus op verschillende architecturale en stedelijke aspecten en hoe deze de skyline vormgeven door zich te concentreren op de steden Gent en Rotterdam. In deze samenwerking met Museum Rotterdam wordt er geanalyseerd hoe en waarom skylines eruit zien zoals ze er vandaag uitzien, maar ook hoe de evolutie ervan doorheen de tijd is veranderd en welke uitdagingen en ontwikkelingen er in de toekomst mogelijk zullen plaatsvinden.

Laat je meeslepen door deze architecturale tour de force in STAM Gent. Info en tickets beschikbaar op de website van het museum!

Jan Wilders, Panoramisch zicht op de rede van Antwerpen vanaf Linkeroever, c.1625

Onze Twee Vissersjongens van Frans Hals zijn vanaf 30 september 2022 te bezichtigen zijn in het Frans Hals Museum te Haarlem. De tentoonstelling Nieuwkomers neemt de bezoeker mee op reis terug in de tijd wanneer verschillende Vlaamse kunstenaars, ambachtslieden en handelaren rond 1600 naar Haarlem verhuisden en daar de kunst beïnvloedden. Aan de hand van talrijke werken van Vlaamse meesters, onder wie Frans Hals, Karel Van Mander en Pieter Claesz, alsook schilderijen van Nederlandse meesters, ontdekken we waarom deze Vlaamse meesters naar Haarlem trokken en hoe ze de kunst en de stad beïnvloed hebben.

Ontdek meer over Nieuwkomers op de website van het Frans Hals Museum!

Frans Hals, Twee Vissersjongens, c.1634-1637

Dit flamboyante werk van de Belgische futurist Jules Schmalzigaug uit onze collectie is te bewonderen in Rijksmuseum Twenthe in hun nieuwe tentoonstelling Marinetti en het futurisme: manifest voor een nieuwe wereld. De tentoonstelling volgt de evolutie van het futurisme aan de hand van de Italiaanse oprichter ervan, Filippo Tommaso Marinetti.

Jules Schmalzigaug (1882-1917), die in Antwerpen opgroeide en later naar Duitsland, Parijs en Italië reisde, ontwikkelde als enige schilder van België een hechte band met de Italiaanse futuristen in de vooroorlogse periode. Tijdens zijn verblijf in Parijs in 1912 was hij naar aanleiding van een tentoonstelling over het futurisme aanwezig bij de lezing van Marinetti in galerie Bernheim-Jeune. Deze ervaring overtuigde Schmalzigaug om naar Italië te verhuizen waar hij naast de meest bekende figuren van het futurisme exposeerde.

Laat je verrassen door de werken van de futuristen in de nieuwe tentoonstelling van het Rijksmuseum Twenthe!

Jules Schmalzigaug, Het dynamische van de dans, c. 1913

Met trots kondigen wij aan dat twee van onze werken gepresenteerd worden in het Wallraf-Richartz-Museum te Keulen voor de tentoonstelling SUZANNA – Beelden van een vrouw van de Middeleeuwen tot MeToo.

De tentoonstelling onderzoekt de gewelddadige en seksualiserende beeldtraditie van de bijbelse figuur Susanna doorheen de geschiedenis aan de hand van de MeToo-beweging. Meesterwerken van kunstenaars als Hendrick de Clerck, Artemisia Gentileschi, Antoon Van Dyck en vele anderen worden tentoongesteld naast hedendaagse kunstwerken van Kathleen Gilje en Zoe Leonard. De tentoonstelling biedt een relevant en belangrijk perspectief op de representatie van een van de meest prominente vrouwenfiguren uit de geschiedenis, alsook op de representatie van de vrouw in het algemeen.

Ontdek meer over de tentoonstelling SUZANNA – Beelden van een vrouw van de middeleeuwen tot MeToo op de website van het Wallraf-Richartz Museum!

Jan Massys, Suzanna en de ouderlingen, c.1540-1560
Hendrick de Clerck, Suzanna en de ouderlingen, c.1580

M Leuven heeft de handen in elkaar geslagen met het Musée du Louvre om albast in al zijn glorie te tonen. Meer dan 130 albasten meesterwerken worden tentoongesteld, waarbij zowel de materiële als immateriële aspecten verkend kunnen worden aan de hand van beeldhouwwerken van meesters zoals André Beauneveu, Jean Mone, Etienne Bobillet, en vele anderen. Ontdek meer over deze tentoonstelling op de website van M Leuven!

Met niet minder dan zes bruiklenen zijn we enorm vereerd om aan deze uitzonderlijke tentoonstelling te hebben bijgedragen. Een van de hoogtepunten? De Albasten pleurants voor het grafmonument van Jan van Berry. Pleurants zijn treurfiguren, of beter gezegd, professionele triestigaards die om de dood van hun hertog rouwen en als grafornamenten dienen. In dit geval treuren de in albast gebeitelde figuren om Jan van Berry, een prins uit het huis Valois: een Franse dynastie die tijdens de Middeleeuwen heerste. Als kunstliefhebber wilde Jan van Berry ervoor zorgen dat na zijn dood zijn graf zo prachtig mogelijk zou versierd worden. Daar hebben de pleurants dan ook schitterend voor gezorgd.

Wil je meer weten over Jan van Berry zijn pleurants? Lees dan onze Phoebus Focus XXVI Pleurants, Albasten figuren voor het grafmonument van Jan van Berry (1340-1416), beschikbaar in onze webwinkel!

Pleurants van het graf van hertog Jan van Berry c.1450-1453

Bewonder Landschap met boogschutters van Gillis I Mostaert in Mudel!

SHOOT. Het schutterswezen als cultureel erfgoed is een tentoonstelling die focust op de historische band tussen Deinze en het schutterswezen. De geschiedenis ervan wordt rijk geïllustreerd aan de hand van verschillende artistieke, religieuze, historische en sportieve aspecten. Tot en met 25 september, kan je tickets boeken en meer ontdekken over dit fascinerend werk van Mostaert en vele anderen!

Gillis I Mostaert, Landschap met boogschutters, c.1574

De Antwerpse kunstenaar Antoon Van Dyck (1599-1641) koesterde zijn vriendschappen en dat deed hij door zijn dierbaarste vrienden, andere kunstenaars, handelaars, verzamelaars of muzikanten, letterlijk in de verf te zetten.

Omstreeks 1627-1632 ontstond zo ook het portret van de Antwerpse musicus en componist Henricus Liberti (ca. 1610-1669). Liberti was minstens dertig jaar actief als zanger en organist in de Antwerpse kathedraal. Zijn portret door Van Dyck is echter lang van zijn Antwerpse thuisbasis weggeweest. Van Bear Stake Gallery tot Euston Hall; voor langer dan twee en een halve eeuw werd het fascinerende portret in Engeland bewaard. Dankzij The Phoebus Foundation is het portret nu eindelijk terug thuis in Antwerpen.

Bewonder het portret nog tot 12 november in Museum Vleeshuis!

Antoon Van Dyck, Portret van Henricus Liberti, ca. 1627-1632

Wil je meer weten over het fascinerend portret van Henricus? Lees onze Phoebus Focus XXVII Portret van Henricus Liberti, beschikbaar in onze webwinkel of via de link!

Laatste kans om onze reizende schat in STeM Sint-Niklaas te bezoeken!

We zijn trots dat onze Eerste kaart met vermelding van de naam ‘Amerika’ deel uitmaakt van de tentoonstelling Recht Door Zee. De expo vertelt het verhaal van vijf eeuwen navigeren op zee en de steeds evoluerende kennis van cartografie, geografie en astronomie. Bovendien, worden er onder meer, manuscripten, portolaankaarten, handgemaakte curiosa en vele andere historische scheepsvoorwerpen tentoongesteld.

Laurent Fries, Eerste kaart met vermelding van de naam ‘Amerika’, 1525

De  Eerste kaart met vermelding van de naam ‘Amerika’ is essentieel voor de tentoonstelling aangezien deze heeft bijgedragen aan het behoud van de plaatsnaam ‘Amerika’.  Zonder de Franse arts en wiskundige Laurent Fries (1485-1532), zou de naam waarschijnlijk buiten gebruik zijn geraakt!

Laat je tot en met 11 september leiden door een tijdservaring op drie locaties van bijna 1200 vierkante meter en een lange geschiedenis zeevaart.  Mis het niet!

Fans van kunst van de Latemse school kunnen hun hart ophalen in het Noordbrabants Museum te ‘s-Hertogenbosch!

In de tentoonstelling Symbolisme in Vlaanderen wordt gefocust op de eerste generatie kunstenaars uit het pittoreske kunstenaarsdorp Sint-Martens-Latem. Drie belangrijke kunstenaars staan centraal: beeldhouwer Georg Minne, landschapsspecialist Valerius De Saedeleer en Gustave Van de Woestyne, bekend om zijn fijngetekende, krachtige boerenkoppen. De kunstwerken van deze getalenteerde meesters vertolken hun drang om de moderne, drukke stad te onvluchten en terug te keren  naar de natuur, de oorsprong en de innerlijke rust.

Gustave Van de Woestyne, Boerin, 1926
Valerius De Saedeleer, Perelaar in de Vlaamse Ardennen, ca. 1925

Met niet minder dan 6 bruiklenen van Gustave Van de Woestyne en Valerius De Saedeleer zijn we bijzonder trots om bij te hebben gedragen aan deze uitzonderlijke tentoonstelling!

Onze bruiklenen reizen letterlijk de wereld rond. Je komt onze collectie zelfs in Los Angeles tegen!

Sinds april schittert Bloemenvaas met varkensbrood en edelstenen van meesterschilder Jan I Brueghel (1568-1625) in het J. Paul Getty Museum als onderdeel van de vaste presentatie van het museum.

Narcisjes, neerhangende roze rozen, een oranje lelie, gevlamde tulpen, felblauwe irissen, … De variatie aan bloemen en de felle kleuren zijn overweldigend en spatten van dit paneeltje. Bloemenvaas met varkensbrood en edelstenen is een meesterwerk van een van de belangrijkste schilders uit de late zestiende en vroege zeventiende eeuw: Jan I Brueghel (1568-1625). Hoewel hij ook wel ‘Bloemenbrueghel’ werd genoemd, begon hij pas als late dertiger bloemenvazen te schilderen. Bloemenvaas met varkensbrood en edelstenen is een van de vroegste en mooiste voorbeelden hiervan.

Benieuwd om dit paneeltje met eigen ogen te bewonderen? Het wacht op jou in La la land!

Jan I Brueghel, Bloemenvaas met varkensbrood en edelstenen, ca.1605-07

Léon Spilliaert is een man van verontrustende eenzaamheid en het eindeloze perspectief. Tussen metafysische vraagstukken en Vlaamse cultuur, verrast en verwart hij met niet-classificeerbare werken. Hij vindt een symboliek van de innerlijke nacht uit die haar stempel zal drukken op de Belgische kunst.

Spilliaert raakte geïnspireerd door de picturale werken van Odilon Redon en James Ensor, maar ook door de geschriften van Emile Verhaeren en Maurice Maeterlinck. Maar hoewel hij werd beïnvloed door het symbolisme van het fin de siècle, overstijgt zijn oeuvre deze stroming. Zijn hallucinerende gezichten flirten met het expressionisme, terwijl zijn elegante landschappen het minimalisme lijken aan te kondigen.

De tentoonstelling, de eerste in Frankrijk in bijna 40 jaar, concentreert zich op Spilliaerts meest intense jaren, 1900-1919, en toont zijn meest radicale werken. The Phoebus Foundation is trots dat ze haar steentje kon bijdragen middels twee bruiklenen uit eigen collectie.

Léon Spilliaert, De loods van het luchtschip, 1910
Léon Spilliaert, Op de zeebodem. De Walvissen, 1918

Museum Gouda blijkt een populaire reisbestemming voor onze kunstwerken. Al meermaals reisden verschillende objecten uit onze collectie naar beloftevolle tentoonstellingen in dit Nederlandse museum. Momenteel toont de tentoonstelling ‘Stilleven’ een prachtig, vernieuwend beeld van het Nederlandse en Belgische stilleven van ca. 1870 tot vandaag.

Dit interview met Ingmar Reesing, curator van Museum Gouda, biedt je een uitzonderlijke blik achter de schermen. De tentoonstelling was te bezichtigen van 15/11/2019 tot 28/02/2021. 

Rik Wouters, Chrysanthèmes, 1915
Léon De Smet, De witte tafel: tea time, ca. 1910

De mooiste, de duurste, de grootste: alle superlatieven gelden voor de Atlas Maior die Johan Blaeu in 1662 op de markt bracht. In elf lijvige boekdelen met maar liefst 594 handgekleurde kaarten en meer dan 3.000 bladzijden tekst bundelt Blaeu de geografische kennis van zijn tijd. Deze ‘Google Maps’ van de 17de eeuw was de duurste uitgave die toen over de toonbank ging!

Voor het eerst wordt de veelbesproken atlas uit de collectie van The Phoebus Foundation in zijn geheel gepresenteerd aan het publiek. De tentoonstelling De mooiste atlas van de wereld – De Atlas Maior van Blaeu, georganiseerd door het STEM in samenwerking met The Phoebus Foundation, loopt van 7 februari tot 25 april 2021 in het Mercatormuseum in Sint-Niklaas.

Joannes Blaeu, Atlas Maior (vol. 1), 1662

Vier eeuwen lang was Europa in de greep van de pest. De Zwarte Dood, zoals de ziekte soms ook wordt genoemd, maakte tientallen miljoenen slachtoffers. Het museum laat in De Pest zien hoe een van de meest verwoestende infectieziekten die ooit de wereld teisterden zijn sporen heeft nagelaten in kunst en samenleving. Met meer dan 200 werken van kunstenaars als Gabriël Metsu, Albrecht Dürer, Erwin Olaf en Berlinde De Bruyckere en schrijvers als Dante Alighieri, Giovanni Boccaccio en Albert Camus verbindt het museum de geschiedenis van de pest met de actualiteit. 

Anno 2021 is dit thema actueler dan ooit. Als partner van het project geeft The Phoebus Foundation maar liefst 13 kunstwerken in bruikleen. Om die reden reisden twee koeriers naar Nijmegen om de installatie van de objecten te overzien. Geen sinecure in tijden van corona!

Nadat de kunstwerken tentoonstellingsklaar werden gemaakt in ons restauratieatelier – voor sommigen een kleine reiniging, voor anderen een uitgebreide restauratie– werden de kunstwerken ingepakt volgens hun specifieke behoeften: in kisten, in kartonnen doosjes, in travelframes of in bubbelfolie. Een gespecialiseerde en beveiligde vrachtwagen transporteerde de kunstwerken naar Museum Het Valkhof.

Gewapend met de nodige mondmaskers en officiële documenten reisden ook onze twee koeriers Marieke en Carlos de grens over. Na een korte acclimatisatie ter plaatse, werden de kunstwerken onder supervisie van de koeriers uitgepakt en nagekeken op conditie. Hebben de ze de tocht goed overleefd en is er geen onverwachte schade opgetreden onderweg? Na een positieve beoordeling werden de objecten geïnstalleerd in de tentoonstellingsruimte, onder het toeziend oog van de curator.

De tentoonstelling was te bezichtigen van 5 juni tot en met 22 augustus 2021.

Restaurator en koerier Marieke doet een conditiecheck van de objecten bij aankomst in het museum.
De kunstwerken worden geïnstalleerd in de tentoonstellingsruimte onder het toeziend oog van de curator.

Achter de muren van het Hof van Kamerijk in Mechelen zijn gedurende een halve eeuw de kinderstemmen te horen van enkele politieke hoofdrolspelers van het zestiende-eeuwse Europa. De tentoonstelling ‘Kinderen van de Renaissance’ in Museum Hof van Busleyden vertelt het bijzondere verhaal van dit kinderhuishouden. In het Hof van Kamerijk groeien drie generaties Bourgondisch-Habsburgse prinsen en prinsessen op, waaronder Filips de Schone, Margaretha van Oostenrijk en de toekomstige Karel V. Ze worden er klaargestoomd om een prominente rol te gaan spelen in het Habsburgse wereldrijk. De kinderen zijn pionnen in een politiek spel waarop ze zelf geen enkele invloed hebben en de portretten spelen een belangrijke rol in de huwelijksonderhandelingen en de zoektocht naar meer macht.

We zijn vereerd als bruikleengever te hebben mogen bijdragen aan deze tot de verbeelding sprekende tentoonstelling! Van 26 maart tot 4 juli 2021 kon je de vijftiende- en zestiende-eeuwse paneeltjes, samen met boeken, speelgoed, juwelen en andere bijzondere objecten bewonderen in Museum Hof van Busleyden. Meer informatie vind je hier.

Joos Van Cleve, Portret van een jongen, vermoedelijk Karel van Frankrijk, hertog van Angoulême, 1525-1535
Naar Bernhard Strigel, De familie van keizer Maximiliaan I, ca. 1560

2021 is een bijzonder jaar voor Abdij van Park in Leuven. De orde van de norbertijnen bestaat 900 jaar én de historische binnenruimtes van de abdij zijn na een uitgebreide renovatie weer te bezichtigen. Speciaal voor dit feestjaar wordt de overzichtsexpo ‘Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen’ op poten gezet. Via schilderijen, prenten en andere kunstobjecten ontdek je negen eeuwen vol cultuur, religie en zin voor schoonheid.

Voor deze gelegenheid worden de rijke en vaak verborgen pareltjes van de Brabantse abdijen bovengehaald. Stuk voor stuk geven ze duiding bij de religieuze, economische en culturele rol die de norbertijnen doorheen de eeuwen hebben gespeeld. Maar even goed sta je oog in oog met stukken die ooit toebehoorden aan de orde. Aan de hand van topstukken, archiefdocumenten, unieke handschriften en liturgische objecten doorkruis je 900 jaar norbertijnen.

Met het ontwerp voor een beeld van de heilige Norbertus, geschilderd door niemand minder dan Peter Paul Rubens, wordt een van de topstukken uit de collectie oude meesters van The Phoebus Foundation getoond. Maar ook topwerken uit onze historische kaartboeken worden bovengehaald, zoals de beroemde Atlas Maior van Blaeu. We zijn vereerd als bruikleengever te hebben mogen bijdragen aan deze tot de verbeelding sprekende tentoonstelling! 

Peter Paul Rubens, Ontwerp voor een beeld van de heilige Norbertus, ca. 1622/23
Joannes Blaeu, Atlas Maior (vol. 4), 1662

Het werk van de Belgische kunstenaar James Ensor (1860-1949), de beroemde ‘schilder van maskers’, heeft zich diep in de geschiedenis van de Kunsthalle Mannheim genesteld. In 1928 werd de schilder er al in een solotentoonstelling gevierd als een belangrijke en uitzonderlijke kunstenaar. Nu wijdt de Kunsthalle opnieuw een grote tentoonstelling aan James Ensor, meer bepaald rond het lot van een schilderij dat ooit tot de museumcollectie behoorde: “De dood en de maskers” werd in 1937 door de nationaal-socialisten als ‘ontaard’ bestempeld en geconfisqueerd. Het bevindt zich momenteel in het Musée des Beaux-Arts Liège. 

De tentoonstelling concentreert zich op enkele van Ensors belangrijkste thema’s: zelfportretten, maskers, de dood en stillevens.

Voor de tentoonstelling reisde restaurator Naomi Meulemans als koerier naar Duitsland om te helpen bij de installatie van maar liefst vijf kunstwerken die The Phoebus Foundation voor dit project in bruikleen gaf. Zoals gewoonlijk was het omwille van de Covid restricties een hele uitdaging voor onze koerier om aanwezig te zijn. Naomi is er echter in geslaagd om de installatie van de kunstwerken te overzien en een aangepast en correct klimaat in de museumzalen te garanderen – een absolute vereiste voor deze waardevolle en fragiele kunst.

James Ensor, Skelet arresteert maskers, 1891
Installatie van de werken
James Ensor, Geraamten in travestie, 1894

De Sint-Sulpitiuskerk in Diest blaast dit jaar maar liefst 700 kaarsjes uit! De totstandkoming van dit grootse bouwwerk wordt belicht in de tentoonstelling ‘Zeven eeuwen Sint-Sulpitiuskerk’. Een van de kapellen van deze kerk was oorspronkelijk versierd met twee glas-in-loodramen met de afbeeldingen van de heilige Sulpitius en de heilige Dionysius. Deze ramen vormen een uitzonderlijk voorbeeld van Brabantse glas-in-loodkunst uit het begin van de 16de eeuw – een periode waarvan niet veel glasramen bewaard zijn gebleven, ten gevolge de verwoestende Beeldenstorm (1566).

Gebrandschilderd glasraam met de heilige Sulpitius, 1531-41
Gebrandschilderd glasraam met de heilige Dionysius, 1531-41

Bij de restauratie van de Sint-Sulpitiuskerk in 1846 werden de oorspronkelijke glas-in-loodramen helaas vervangen door kopieën. De originele ramen werden gedemonteerd en vanaf dat moment raakte elk spoor verloren. In 2018 slaagde The Phoebus Foundation er echter in om de glasramen te verwerven, wat de gelegenheid bood om ze in het kader van deze expo opnieuw in situ te tonen, in de kerk waarvoor ze oorspronkelijk gemaakt zijn.

De glasramen opgesteld in de Sint-Sulpitiuskerk in Diest © Diest

Ontmoet de mysterieuze Maria Magdalena en haar vele gezichten: van kroongetuige, zondares tot feminist. Ze wordt geassocieerd met de vermenging van seksualiteit, sensualiteit en zonde; een baken van hoop en een feministisch icoon. En was ze nu wel of niet getrouwd met Jezus?

Anoniem, Maria Magdalena wast de voeten van Christus, 16e eeuw

Ga mee op ontdekkingstocht langs historische bronnen, indrukwekkende schilderijen, hedendaagse beeldende kunst en populaire cultuur. Ze zalft, verleidt, huilt, bidt, verkondigt, bekeert, en verricht wonderen. Zo openbaren zich haar vele gedaantes: van kroongetuige tot zondares tot feminist. En wat zegt haar blik ons? Indringend, peinzend, uitdagend, schuldbewust of toch uitnodigend: Maria Magdalena is steeds een spiegel van de tijd.

Gaspar De Crayer, Boetvaardige Maria Magdalena, 17e eeuw
Erasmus II Quellinus, Boetvaardige Maria Magdalena, ca. 1636

Met niet minder dan vier bruiklenen draagt ook The Phoebus Foundation haar steentje bij aan deze grootse tentoonstelling, gewijd aan de fascinerende Maria Magdalena die al 2000 jaar blijft inspireren. 

Melchior de la Mars, Stervende Maria Magdalena, ca. 1622-1629

Maak kennis met Anto-Carte (1886-1954)! Als kunstenaar uit Bergen, die zowel schilder, lithograaf en illustrator was, werd hij over de hele wereld bekend dankzij tentoonstellingen in de Verenigde Staten, Spanje en Italië.

Met de tentoonstelling Anto-Carte. Hemel en aarde dompelt het BAM je onder in de wereld van Anto-Carte, wiens werk een fascinerende band tussen de eeuwen weeft. De vakkennis van de grote meesters van de schilderkunst komt immers tot uiting in schilderijen die in de eerste helft van de 20ste geschilderd zijn door deze Bergense kunstenaar met internationale uitstraling.

80 werken uit openbare en privécollecties tonen de schilderkunst van Anto-Carte die het streven naar het heilige centraal stelt. Zo herneemt de kunstenaar de klassieke thema’s van de christelijke iconografie en eert hij tegelijkertijd de grandeur van de boerenwereld in zijn werken. Je ontdekt er ook een fascinerend werk uit de collectie van The Phoebus Foundation !

Anto-Carte, Sater en nimf, 1914

Geurende bloemen en parfums, stinkende grachten en onwelriekende lichaamsluchtjes, geur en gezondheid, nieuwe geuren uit de verre wereld (specerijen, tabak, koffie en thee), de verdwenen geuren van bleekvelden, oude ambachten en meer. Valt het leven van de zeventiende eeuw in geuren te vangen? Hoe werd geur (en de reuk) uitgebeeld? Welke betekenis hechtte men aan geur? En welke aromatische gevoelswaardes hebben kunstwerken? Het Mauritshuis gaat in deze tentoonstelling op geur-historisch onderzoek uit. Bij de kunst worden diverse historische geuren gebrouwen om de schilderijen in de tentoonstelling tot leven te wekken.

Deze grensverleggende tentoonstelling gaat op zoek naar de geur achter schilderijen. Vervlogen – geuren in kleuren is een ontdekkingstocht die zal inspireren om vanuit een ander perspectief te ‘ruiken aan kunst’. Via de verschillende geur-dispensers kan worden geroken aan een schone linnenkast, bleekvelden, ambergrijs, mirre en natuurlijk de vreselijk stinkende gracht.

Michaelina Wautier, Tabaksnuiver, 1650/5

Nieuwsgierig naar onze bruikleen van David Vinckboons? Ontdek er alles over in Focus IX – Elegant gezelschap in een paleistuin. In deze publicatie pelt Timothy De Paepe de laagjes van een laat-zestiende-eeuws tafereel, als was het een ui. Wie oppervlakkig kijkt, ziet wat de titel van het werk belooft: elegant geklede figuren, feestvierend in een tuin. Maar als doctor in de letterkunde en conservator van het Antwerpse Museum Vleeshuis laat de auteur je kijken met de ogen van een tijdgenoot. Hij neemt je mee naar een wereld van vertier en dans, maar ook van dwaasheid, afgunst en lust. 

David Vinckboons, Elegant gezelschap in een paleistuin / de vijf zintuigen, ca. 1610-1629

Heb je ooit al eens in het hoofd van een kunstenaar willen kruipen? In het Suermondt Ludwig Museum in Aken kan dat. Zo’n 500 jaar geleden reist Albrecht Dürer de wereld rond en beschrijft hij zijn avonturen in zijn reisverslagen. Het resultaat is een fascinerende inkijk in de meester zijn doen en laten, inspiratie en leefwereld. In de tentoonstelling ‘Dürer was here. A journey becomes legend’ ontdek je aan de hand van 90 werken van de meester zelf meer over Dürers tijd, reis en leven. Topwerken van andere meesters reconstrueren de kunstenaar zijn leefwereld en de immense navolging na zijn dood. Ook Dürers oorspronkelijke geschriften zijn in de expo te bewonderen. Een combinatie die tot nu toe ongezien is!

We zijn dan ook erg trots aan deze fascinerende tentoonstelling bijgedragen te hebben door het uitlenen van twee prachtige portretten.

Naar Albrecht Dürer, Portret van een man, ca. 1550
Marinus Van Reymerswaele, De geldschieter, 16de eeuw

Het startpunt van deze tentoonstelling wordt gevormd door de Kruisdraging van de Brusselse schilder Pieter Brueghel de Jonge (1564/5-1638). Een onderwerp dat ogenschijnlijk louter religieus lijkt, kan benaderd worden als een verdoken kritisch commentaar op de machtsstructuren en de religieuze realiteit van Vlaanderen. In de tentoonstelling wordt het werk van Pieter Brueghel de Jonge getoond naast kruisdragingen van voorgangers, tijdgenoten en navolgers. Het motief zat boordevol sprekende details en was dus een dankbare bron van inspiratie voor kunstenaars allerhande.

The Phoebus Foundation mocht haar steentje bijdragen door het uitlenen van twee prachtige kruisdragingen.

Bernard van Orley, Kruisdraging, 1521
Simon de Vos (1603-1676), Kruisdraging

Fans van harnassen kunnen hun hart ophalen in het Kunsthistorisches Museum te Wenen! In de tentoonstelling Iron Men ontdek je de mooiste harnassen uit de grootste collecties ter wereld. Van schilderijen en sculpturen tot authentieke, levensgrote harnassen: laat je onderdompelen in een wereld van mode en staal.

Bovendien ontdek je er ook een uitzonderlijke sculptuur van Karel V in een – letterlijk – schitterend harnas uit de collectie van The Phoebus Foundation.

Anoniem, Karel V, ca. 1500

Volgens de overlevering waren de eerste iconen te danken aan de heilige Lucas, die drie schilderijen zou hebben gemaakt van Maria. Vanaf de eerste exemplaren in Europa en het Midden-Oosten tot nu, hebben iconen talloze gelovigen en kunstenaars geïnspireerd. De tentoonstelling Icons toont hoe de spirituele dimensie doorheen de eeuwen met kunst werd verweven.

We zijn dan ook trots dat we mochten bijdragen aan dit mooie verhaal met onze bruikleen ‘Vera Icon’ van Claude Mellan. Deze zeventiende-eeuwse kopergravure is een absolute tour de force: opgebouwd uit slechts één spiraalvormige lijn krijgt het gelaat van Christus langzaam maar zeker gestalte. 

Claude Mellan, Zweetdoek van de heilige Veronica of Vera Icon, 1649

In de Heilige Geestkapel te Mechelen vertellen bekende en minder bekende Vlamingen verhalen over kunstwerken van eigen bodem. Zo kan je er ook onze Fietsster van Hubert Malfait bewonderen.

Hubert Malfait (1898-1971) woonde tijdens verschillende periodes van zijn leven in Sint-Martens-Latem, waar hij deel uitmaakte van de Latemse School. Zijn werken eren het harde maar mooie leven op het platteland. Groteske boeren en boerinnen staan centraal in zijn kubistische en expressionistische composities. Fietsster lijkt bijna uit het doek te rijden. Haar opvliegende rok, die een stukje van haar dijen toont, voegt een vleugje erotiek toe aan het schilderij. 

Hubert Malfait, Fietsster, 1927

Fan van modernistische kunst? Mu.Zee is jouw place to be. Meer nog: je ontdekt er Trans-Atlantische modernismen! De tentoonstelling vertelt het verrassende verhaal van de artistieke banden tussen België en Argentinië van 1910 tot 1958. De kunstenaars uit beide regio’s mogen dan wel mijlenver van elkaar gewoond hebben; hun contacten en invloeden waren bijzonder nauw. De hechte vriendschap tussen kunstenaars Julio Payro en Paul Delvaux is een van de talrijke voorbeelden van deze artistieke relaties.

Joaquin Torres-Garcia, Arte Constructivo, 1943

Met niet minder dan vier bruiklenen zijn wij vereerd bijgedragen te hebben aan dit bijzondere project. Boek gauw je ticket!

Héctor Ragni, Pareja Abstraca, 1935

Wist je dat Antwerpen tussen 1560 en 1660 de hoofdstad van de klavecimbelbouw was? Met de tentoonstelling Klavier nemen Museum Snijders&Rockoxhuis en Museum Vleeshuis je mee naar het gouden tijdperk van de Antwerpse klavecimbels.

Anoniem, Twee panelen met musicerende engelen, ca. 1500-50

In het Museum Snijders&Rockoxhuis ontdek je schilderijen van onder meer Frans Floris, Jacob Jordaens, Maerten de Vos en de familie Francken met in de hoofdrol: Antwerpse orgels, klavecimbels en virginalen. In Museum Vleeshuis kan je kennismaken met de klavecimbels en virginalen en unieke, beschilderde klavecimbeldeksels.

Frans II Francken, De doortocht van Mozes en de kinderen van Israël door de Rode Zee, ca. 1620

Met niet minder dan acht bruiklenen, waaronder een pas ontdekt klavecimbeldeksel van Frans II Francken, is The Phoebus Foundation vereerd om partner te zijn van deze bijzondere tentoonstelling!

Kunstenaarsfamilies zijn geen zeldzaamheid in de zeventiende eeuw. Zo is er ook de Francken-dynastie; een verhaal van meerdere generaties kunstenaars die niet alleen met elkaar verbonden zijn door een bloedband, maar ook door gemeenschappelijke kennis. Frans (I) en Ambrosius (I) etaleren hun talent met de productie van spectaculaire religieuze drieluiken. Hun broer Hieronymus (I) verwerft zelfs de prestigieuze positie als hofschilder van de Franse koning.

Frans II Francken, Kruisiging, ca. 1610

Toch is er één kunstenaar die extra aandacht verdient: Frans (II) Francken (1581-1642). Deze tijdgenoot van Rubens onderscheidt zich door zijn verfijnde en aparte stijl, de verscheidenheid aan geschilderde onderwerpen en een overvloedige productie die de Antwerpse markt zal overspoelen.

Frans II Francken, Een kunstkammer met Abraham Ortelius en Justus Lipsius, 1617

Van 4 september tot 2 januari 2022 kon je in Musée de Flandre te Kassel (Frankrijk) de Franckens ontdekken. The Phoebus Foundation deed graag haar duit in het zakje met drie buitengewone bruiklenen. Kijk hier voor meer info.

 Frans II Francken en Ambrosius Francken, Het feest van koning Herodes, 1610

Verbeelding van het universum kadert in het Leuvense KNAL! Stadsfestival van de Big Bang, dat focust op de fascinatie voor de kosmos en de impact ervan op wetenschap en cultuur. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de verwondering van de mens over de kosmos en hoe die een neerslag vindt in de beeldende kunsten en het denken tot de 19de eeuw. De bezoeker wordt meegenomen doorheen de geschiedenis en ontdekt de antwoorden die in de middeleeuwen en de vroegmoderne tijd geformuleerd werden op de fundamentele vragen over onze oorsprong. 

Verbeelding van het universum brengt de blijvende verwondering en voortdurende zoektocht naar inzichten in de oorsprong van het universum en de mens in dit onmetelijke systeem in beeld. De geselecteerde topstukken uit nationale en internationale collecties toen hoe, door tijd, ruimte en culturen heen, brede antwoorden op diverse, fundamentele vragen rond de oorsprong van de mens zijn bedacht, uitgedrukt, afgebeeld, omarmd en afgewezen. Je ontdekt er ook twee fascinerende bruiklenen uit onze collectie!

Vergeet me niet. Meer dan 100 renaissanceportretten: van Dürer tot Sofonisba vertelt het verhaal van machtige keizers, flamboyante aristocraten en welgestelde burgers en hoe ze zich in de 15de en 16de eeuw lieten vereeuwigen en herinnerd wilden worden. Aan de hand van verschillende topstukken van beroemde kunstenaars als Holbein, Dürer, Memling en Titiaan belicht deze unieke tentoonstelling de eerste echte bloei van het portret in Europa.

Naast renaissanceportretten uit Turijn, Frankfurt en Washington kan je twee uitzonderlijke werken van Jan Van Hemessen en Jan Van Scorel uit de collectie van The Phoebus Foundation bewonderen!

Jan Van Scorel, Portret van Joost Aemsz. Van der Burch, ca. 1530-1541
Jan Van Hemessen, Dubbelportret van een man en een vrouw, een spel triktrak spelend, 1532

Peter Paul Rubens (1577-1640) is misschien wel de meest succesvolle Vlaamse barokschilder. Zijn werken worden gekenmerkt door een indrukwekkende, kleurrijke beeldtaal die zeer herkenbaar is. Zelfs tijdens Rubens’ leven waren mensen bereid de hoogste prijzen te betalen voor zijn schilderijen. Maar hoe slaagde Rubens erin een schilder te worden die in heel Europa gevierd wordt?

Met ‘Becoming Famous’ toont de Staatsgalerie van Stuttgart hoe de meester de basis voor zijn latere successen legde in Italië: hij werkte er zowel voor het hertogelijke hof in Mantua als voor de machtige Dogenfamilies in Genua. Tussen 1600 en 1608 breidde hij zijn netwerk voortdurend uit en kreeg hij invloedrijke edelen, geleerden en diplomaten als mecenas. Ondertussen besteedde hij zijn Italiaanse jaren aan het bestuderen van oude en renaissance kunst in Rome en elders. 

Honderd schilderijen en werken op papier vertellen het verhaal van Rubens’ verblijf in Italië en het begin van zijn grote atelier in Antwerpen. Met het uitlenen van Rubens’ Portret van keizer Servius Sulpicius Galba en de tekening Een satyress reikt naar een herm van Pan uit het schetsboek van de meester, levert The Phoebus Foundation een belangrijke bijdrage aan deze tentoonstelling.

Peter Paul Rubens, Dubbelzijdige bladzijde met studies: vrouwelijke sater reikt naar een herm van Pan (recto), ca.1600-08
Peter Paul Rubens, Portret van keizer Galba, ca. 1598-1600