Onze bruiklenen reizen letterlijk de wereld rond. Je komt onze collectie zelfs in Los Angeles tegen!

Sinds april schittert Bloemenvaas met varkensbrood en edelstenen van meesterschilder Jan I Brueghel (1568-1625) in het J. Paul Getty Museum als onderdeel van de vaste presentatie van het museum.

Narcisjes, neerhangende roze rozen, een oranje lelie, gevlamde tulpen, felblauwe irissen, … De variatie aan bloemen en de felle kleuren zijn overweldigend en spatten van dit paneeltje. Bloemenvaas met varkensbrood en edelstenen is een meesterwerk van een van de belangrijkste schilders uit de late zestiende en vroege zeventiende eeuw: Jan I Brueghel (1568-1625). Hoewel hij ook wel ‘Bloemenbrueghel’ werd genoemd, begon hij pas als late dertiger bloemenvazen te schilderen. Bloemenvaas met varkensbrood en edelstenen is een van de vroegste en mooiste voorbeelden hiervan.

Benieuwd om dit paneeltje met eigen ogen te bewonderen? Het wacht op jou in La la land!

Jan I Brueghel, Bloemenvaas met varkensbrood en edelstenen, ca.1605-07

Léon Spilliaert is een man van verontrustende eenzaamheid en het eindeloze perspectief. Tussen metafysische vraagstukken en Vlaamse cultuur, verrast en verwart hij met niet-classificeerbare werken. Hij vindt een symboliek van de innerlijke nacht uit die haar stempel zal drukken op de Belgische kunst.

Spilliaert raakte geïnspireerd door de picturale werken van Odilon Redon en James Ensor, maar ook door de geschriften van Emile Verhaeren en Maurice Maeterlinck. Maar hoewel hij werd beïnvloed door het symbolisme van het fin de siècle, overstijgt zijn oeuvre deze stroming. Zijn hallucinerende gezichten flirten met het expressionisme, terwijl zijn elegante landschappen het minimalisme lijken aan te kondigen.

De tentoonstelling, de eerste in Frankrijk in bijna 40 jaar, concentreert zich op Spilliaerts meest intense jaren, 1900-1919, en toont zijn meest radicale werken. The Phoebus Foundation is trots dat ze haar steentje kon bijdragen middels twee bruiklenen uit eigen collectie.

Léon Spilliaert, De loods van het luchtschip, 1910
Léon Spilliaert, Op de zeebodem. De Walvissen, 1918

Museum Gouda blijkt een populaire reisbestemming voor onze kunstwerken. Al meermaals reisden verschillende objecten uit onze collectie naar beloftevolle tentoonstellingen in dit Nederlandse museum. Momenteel toont de tentoonstelling ‘Stilleven’ een prachtig, vernieuwend beeld van het Nederlandse en Belgische stilleven van ca. 1870 tot vandaag.

Dit interview met Ingmar Reesing, curator van Museum Gouda, biedt je een uitzonderlijke blik achter de schermen. De tentoonstelling was te bezichtigen van 15/11/2019 tot 28/02/2021. 

Rik Wouters, Chrysanthèmes, 1915
Léon De Smet, De witte tafel: tea time, ca. 1910

De mooiste, de duurste, de grootste: alle superlatieven gelden voor de Atlas Maior die Johan Blaeu in 1662 op de markt bracht. In elf lijvige boekdelen met maar liefst 594 handgekleurde kaarten en meer dan 3.000 bladzijden tekst bundelt Blaeu de geografische kennis van zijn tijd. Deze ‘Google Maps’ van de 17de eeuw was de duurste uitgave die toen over de toonbank ging!

Voor het eerst wordt de veelbesproken atlas uit de collectie van The Phoebus Foundation in zijn geheel gepresenteerd aan het publiek. De tentoonstelling De mooiste atlas van de wereld – De Atlas Maior van Blaeu, georganiseerd door het STEM in samenwerking met The Phoebus Foundation, loopt van 7 februari tot 25 april 2021 in het Mercatormuseum in Sint-Niklaas.

Joannes Blaeu, Atlas Maior (vol. 1), 1662

Vier eeuwen lang was Europa in de greep van de pest. De Zwarte Dood, zoals de ziekte soms ook wordt genoemd, maakte tientallen miljoenen slachtoffers. Het museum laat in De Pest zien hoe een van de meest verwoestende infectieziekten die ooit de wereld teisterden zijn sporen heeft nagelaten in kunst en samenleving. Met meer dan 200 werken van kunstenaars als Gabriël Metsu, Albrecht Dürer, Erwin Olaf en Berlinde De Bruyckere en schrijvers als Dante Alighieri, Giovanni Boccaccio en Albert Camus verbindt het museum de geschiedenis van de pest met de actualiteit. 

Anno 2021 is dit thema actueler dan ooit. Als partner van het project geeft The Phoebus Foundation maar liefst 13 kunstwerken in bruikleen. Om die reden reisden twee koeriers naar Nijmegen om de installatie van de objecten te overzien. Geen sinecure in tijden van corona!

Nadat de kunstwerken tentoonstellingsklaar werden gemaakt in ons restauratieatelier – voor sommigen een kleine reiniging, voor anderen een uitgebreide restauratie– werden de kunstwerken ingepakt volgens hun specifieke behoeften: in kisten, in kartonnen doosjes, in travelframes of in bubbelfolie. Een gespecialiseerde en beveiligde vrachtwagen transporteerde de kunstwerken naar Museum Het Valkhof.

Gewapend met de nodige mondmaskers en officiële documenten reisden ook onze twee koeriers Marieke en Carlos de grens over. Na een korte acclimatisatie ter plaatse, werden de kunstwerken onder supervisie van de koeriers uitgepakt en nagekeken op conditie. Hebben de ze de tocht goed overleefd en is er geen onverwachte schade opgetreden onderweg? Na een positieve beoordeling werden de objecten geïnstalleerd in de tentoonstellingsruimte, onder het toeziend oog van de curator.

De tentoonstelling was te bezichtigen van 5 juni tot en met 22 augustus 2021.

Restaurator en koerier Marieke doet een conditiecheck van de objecten bij aankomst in het museum.
De kunstwerken worden geïnstalleerd in de tentoonstellingsruimte onder het toeziend oog van de curator.

Achter de muren van het Hof van Kamerijk in Mechelen zijn gedurende een halve eeuw de kinderstemmen te horen van enkele politieke hoofdrolspelers van het zestiende-eeuwse Europa. De tentoonstelling ‘Kinderen van de Renaissance’ in Museum Hof van Busleyden vertelt het bijzondere verhaal van dit kinderhuishouden. In het Hof van Kamerijk groeien drie generaties Bourgondisch-Habsburgse prinsen en prinsessen op, waaronder Filips de Schone, Margaretha van Oostenrijk en de toekomstige Karel V. Ze worden er klaargestoomd om een prominente rol te gaan spelen in het Habsburgse wereldrijk. De kinderen zijn pionnen in een politiek spel waarop ze zelf geen enkele invloed hebben en de portretten spelen een belangrijke rol in de huwelijksonderhandelingen en de zoektocht naar meer macht.

We zijn vereerd als bruikleengever te hebben mogen bijdragen aan deze tot de verbeelding sprekende tentoonstelling! Van 26 maart tot 4 juli 2021 kon je de vijftiende- en zestiende-eeuwse paneeltjes, samen met boeken, speelgoed, juwelen en andere bijzondere objecten bewonderen in Museum Hof van Busleyden. Meer informatie vind je hier.

Joos Van Cleve, Portret van een jongen, vermoedelijk Karel van Frankrijk, hertog van Angoulême, 1525-1535
Naar Bernhard Strigel, De familie van keizer Maximiliaan I, ca. 1560

2021 is een bijzonder jaar voor Abdij van Park in Leuven. De orde van de norbertijnen bestaat 900 jaar én de historische binnenruimtes van de abdij zijn na een uitgebreide renovatie weer te bezichtigen. Speciaal voor dit feestjaar wordt de overzichtsexpo ‘Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen’ op poten gezet. Via schilderijen, prenten en andere kunstobjecten ontdek je negen eeuwen vol cultuur, religie en zin voor schoonheid.

Voor deze gelegenheid worden de rijke en vaak verborgen pareltjes van de Brabantse abdijen bovengehaald. Stuk voor stuk geven ze duiding bij de religieuze, economische en culturele rol die de norbertijnen doorheen de eeuwen hebben gespeeld. Maar even goed sta je oog in oog met stukken die ooit toebehoorden aan de orde. Aan de hand van topstukken, archiefdocumenten, unieke handschriften en liturgische objecten doorkruis je 900 jaar norbertijnen.

Met het ontwerp voor een beeld van de heilige Norbertus, geschilderd door niemand minder dan Peter Paul Rubens, wordt een van de topstukken uit de collectie oude meesters van The Phoebus Foundation getoond. Maar ook topwerken uit onze historische kaartboeken worden bovengehaald, zoals de beroemde Atlas Maior van Blaeu. We zijn vereerd als bruikleengever te hebben mogen bijdragen aan deze tot de verbeelding sprekende tentoonstelling! 

Peter Paul Rubens, Ontwerp voor een beeld van de heilige Norbertus, ca. 1622/23
Joannes Blaeu, Atlas Maior (vol. 4), 1662

Het werk van de Belgische kunstenaar James Ensor (1860-1949), de beroemde ‘schilder van maskers’, heeft zich diep in de geschiedenis van de Kunsthalle Mannheim genesteld. In 1928 werd de schilder er al in een solotentoonstelling gevierd als een belangrijke en uitzonderlijke kunstenaar. Nu wijdt de Kunsthalle opnieuw een grote tentoonstelling aan James Ensor, meer bepaald rond het lot van een schilderij dat ooit tot de museumcollectie behoorde: “De dood en de maskers” werd in 1937 door de nationaal-socialisten als ‘ontaard’ bestempeld en geconfisqueerd. Het bevindt zich momenteel in het Musée des Beaux-Arts Liège. 

De tentoonstelling concentreert zich op enkele van Ensors belangrijkste thema’s: zelfportretten, maskers, de dood en stillevens.

Voor de tentoonstelling reisde restaurator Naomi Meulemans als koerier naar Duitsland om te helpen bij de installatie van maar liefst vijf kunstwerken die The Phoebus Foundation voor dit project in bruikleen gaf. Zoals gewoonlijk was het omwille van de Covid restricties een hele uitdaging voor onze koerier om aanwezig te zijn. Naomi is er echter in geslaagd om de installatie van de kunstwerken te overzien en een aangepast en correct klimaat in de museumzalen te garanderen – een absolute vereiste voor deze waardevolle en fragiele kunst.

James Ensor, Skelet arresteert maskers, 1891
Installatie van de werken
James Ensor, Geraamten in travestie, 1894

De Sint-Sulpitiuskerk in Diest blaast dit jaar maar liefst 700 kaarsjes uit! De totstandkoming van dit grootse bouwwerk wordt belicht in de tentoonstelling ‘Zeven eeuwen Sint-Sulpitiuskerk’. Een van de kapellen van deze kerk was oorspronkelijk versierd met twee glas-in-loodramen met de afbeeldingen van de heilige Sulpitius en de heilige Dionysius. Deze ramen vormen een uitzonderlijk voorbeeld van Brabantse glas-in-loodkunst uit het begin van de 16de eeuw – een periode waarvan niet veel glasramen bewaard zijn gebleven, ten gevolge de verwoestende Beeldenstorm (1566).

Gebrandschilderd glasraam met de heilige Sulpitius, 1531-41
Gebrandschilderd glasraam met de heilige Dionysius, 1531-41

Bij de restauratie van de Sint-Sulpitiuskerk in 1846 werden de oorspronkelijke glas-in-loodramen helaas vervangen door kopieën. De originele ramen werden gedemonteerd en vanaf dat moment raakte elk spoor verloren. In 2018 slaagde The Phoebus Foundation er echter in om de glasramen te verwerven, wat de gelegenheid bood om ze in het kader van deze expo opnieuw in situ te tonen, in de kerk waarvoor ze oorspronkelijk gemaakt zijn.

De glasramen opgesteld in de Sint-Sulpitiuskerk in Diest © Diest

Ontmoet de mysterieuze Maria Magdalena en haar vele gezichten: van kroongetuige, zondares tot feminist. Ze wordt geassocieerd met de vermenging van seksualiteit, sensualiteit en zonde; een baken van hoop en een feministisch icoon. En was ze nu wel of niet getrouwd met Jezus?

Anoniem, Maria Magdalena wast de voeten van Christus, 16e eeuw

Ga mee op ontdekkingstocht langs historische bronnen, indrukwekkende schilderijen, hedendaagse beeldende kunst en populaire cultuur. Ze zalft, verleidt, huilt, bidt, verkondigt, bekeert, en verricht wonderen. Zo openbaren zich haar vele gedaantes: van kroongetuige tot zondares tot feminist. En wat zegt haar blik ons? Indringend, peinzend, uitdagend, schuldbewust of toch uitnodigend: Maria Magdalena is steeds een spiegel van de tijd.

Gaspar De Crayer, Boetvaardige Maria Magdalena, 17e eeuw
Erasmus II Quellinus, Boetvaardige Maria Magdalena, ca. 1636

Met niet minder dan vier bruiklenen draagt ook The Phoebus Foundation haar steentje bij aan deze grootse tentoonstelling, gewijd aan de fascinerende Maria Magdalena die al 2000 jaar blijft inspireren. 

Melchior de la Mars, Stervende Maria Magdalena, ca. 1622-1629

Maak kennis met Anto-Carte (1886-1954)! Als kunstenaar uit Bergen, die zowel schilder, lithograaf en illustrator was, werd hij over de hele wereld bekend dankzij tentoonstellingen in de Verenigde Staten, Spanje en Italië.

Met de tentoonstelling Anto-Carte. Hemel en aarde dompelt het BAM je onder in de wereld van Anto-Carte, wiens werk een fascinerende band tussen de eeuwen weeft. De vakkennis van de grote meesters van de schilderkunst komt immers tot uiting in schilderijen die in de eerste helft van de 20ste geschilderd zijn door deze Bergense kunstenaar met internationale uitstraling.

80 werken uit openbare en privécollecties tonen de schilderkunst van Anto-Carte die het streven naar het heilige centraal stelt. Zo herneemt de kunstenaar de klassieke thema’s van de christelijke iconografie en eert hij tegelijkertijd de grandeur van de boerenwereld in zijn werken. Je ontdekt er ook een fascinerend werk uit de collectie van The Phoebus Foundation !

Anto-Carte, Sater en nimf, 1914

Geurende bloemen en parfums, stinkende grachten en onwelriekende lichaamsluchtjes, geur en gezondheid, nieuwe geuren uit de verre wereld (specerijen, tabak, koffie en thee), de verdwenen geuren van bleekvelden, oude ambachten en meer. Valt het leven van de zeventiende eeuw in geuren te vangen? Hoe werd geur (en de reuk) uitgebeeld? Welke betekenis hechtte men aan geur? En welke aromatische gevoelswaardes hebben kunstwerken? Het Mauritshuis gaat in deze tentoonstelling op geur-historisch onderzoek uit. Bij de kunst worden diverse historische geuren gebrouwen om de schilderijen in de tentoonstelling tot leven te wekken.

Deze grensverleggende tentoonstelling gaat op zoek naar de geur achter schilderijen. Vervlogen – geuren in kleuren is een ontdekkingstocht die zal inspireren om vanuit een ander perspectief te ‘ruiken aan kunst’. Via de verschillende geur-dispensers kan worden geroken aan een schone linnenkast, bleekvelden, ambergrijs, mirre en natuurlijk de vreselijk stinkende gracht.

Michaelina Wautier, Tabaksnuiver, 1650/5

Nieuwsgierig naar onze bruikleen van David Vinckboons? Ontdek er alles over in Focus IX – Elegant gezelschap in een paleistuin. In deze publicatie pelt Timothy De Paepe de laagjes van een laat-zestiende-eeuws tafereel, als was het een ui. Wie oppervlakkig kijkt, ziet wat de titel van het werk belooft: elegant geklede figuren, feestvierend in een tuin. Maar als doctor in de letterkunde en conservator van het Antwerpse Museum Vleeshuis laat de auteur je kijken met de ogen van een tijdgenoot. Hij neemt je mee naar een wereld van vertier en dans, maar ook van dwaasheid, afgunst en lust. 

David Vinckboons, Elegant gezelschap in een paleistuin / de vijf zintuigen, ca. 1610-1629

Heb je ooit al eens in het hoofd van een kunstenaar willen kruipen? In het Suermondt Ludwig Museum in Aken kan dat. Zo’n 500 jaar geleden reist Albrecht Dürer de wereld rond en beschrijft hij zijn avonturen in zijn reisverslagen. Het resultaat is een fascinerende inkijk in de meester zijn doen en laten, inspiratie en leefwereld. In de tentoonstelling ‘Dürer was here. A journey becomes legend’ ontdek je aan de hand van 90 werken van de meester zelf meer over Dürers tijd, reis en leven. Topwerken van andere meesters reconstrueren de kunstenaar zijn leefwereld en de immense navolging na zijn dood. Ook Dürers oorspronkelijke geschriften zijn in de expo te bewonderen. Een combinatie die tot nu toe ongezien is!

We zijn dan ook erg trots aan deze fascinerende tentoonstelling bijgedragen te hebben door het uitlenen van twee prachtige portretten.

Naar Albrecht Dürer, Portret van een man, ca. 1550
Marinus Van Reymerswaele, De geldschieter, 16de eeuw

Het startpunt van deze tentoonstelling wordt gevormd door de Kruisdraging van de Brusselse schilder Pieter Brueghel de Jonge (1564/5-1638). Een onderwerp dat ogenschijnlijk louter religieus lijkt, kan benaderd worden als een verdoken kritisch commentaar op de machtsstructuren en de religieuze realiteit van Vlaanderen. In de tentoonstelling wordt het werk van Pieter Brueghel de Jonge getoond naast kruisdragingen van voorgangers, tijdgenoten en navolgers. Het motief zat boordevol sprekende details en was dus een dankbare bron van inspiratie voor kunstenaars allerhande.

The Phoebus Foundation mocht haar steentje bijdragen door het uitlenen van twee prachtige kruisdragingen.

Bernard van Orley, Kruisdraging, 1521
Simon de Vos (1603-1676), Kruisdraging

Fans van harnassen kunnen hun hart ophalen in het Kunsthistorisches Museum te Wenen! In de tentoonstelling Iron Men ontdek je de mooiste harnassen uit de grootste collecties ter wereld. Van schilderijen en sculpturen tot authentieke, levensgrote harnassen: laat je onderdompelen in een wereld van mode en staal.

Bovendien ontdek je er ook een uitzonderlijke sculptuur van Karel V in een – letterlijk – schitterend harnas uit de collectie van The Phoebus Foundation.

Anoniem, Karel V, ca. 1500

Volgens de overlevering waren de eerste iconen te danken aan de heilige Lucas, die drie schilderijen zou hebben gemaakt van Maria. Vanaf de eerste exemplaren in Europa en het Midden-Oosten tot nu, hebben iconen talloze gelovigen en kunstenaars geïnspireerd. De tentoonstelling Icons toont hoe de spirituele dimensie doorheen de eeuwen met kunst werd verweven.

We zijn dan ook trots dat we mochten bijdragen aan dit mooie verhaal met onze bruikleen ‘Vera Icon’ van Claude Mellan. Deze zeventiende-eeuwse kopergravure is een absolute tour de force: opgebouwd uit slechts één spiraalvormige lijn krijgt het gelaat van Christus langzaam maar zeker gestalte. 

Claude Mellan, Zweetdoek van de heilige Veronica of Vera Icon, 1649

In de Heilige Geestkapel te Mechelen vertellen bekende en minder bekende Vlamingen verhalen over kunstwerken van eigen bodem. Zo kan je er ook onze Fietsster van Hubert Malfait bewonderen.

Hubert Malfait (1898-1971) woonde tijdens verschillende periodes van zijn leven in Sint-Martens-Latem, waar hij deel uitmaakte van de Latemse School. Zijn werken eren het harde maar mooie leven op het platteland. Groteske boeren en boerinnen staan centraal in zijn kubistische en expressionistische composities. Fietsster lijkt bijna uit het doek te rijden. Haar opvliegende rok, die een stukje van haar dijen toont, voegt een vleugje erotiek toe aan het schilderij. 

Hubert Malfait, Fietsster, 1927

Fan van modernistische kunst? Mu.Zee is jouw place to be. Meer nog: je ontdekt er Trans-Atlantische modernismen! De tentoonstelling vertelt het verrassende verhaal van de artistieke banden tussen België en Argentinië van 1910 tot 1958. De kunstenaars uit beide regio’s mogen dan wel mijlenver van elkaar gewoond hebben; hun contacten en invloeden waren bijzonder nauw. De hechte vriendschap tussen kunstenaars Julio Payro en Paul Delvaux is een van de talrijke voorbeelden van deze artistieke relaties.

Joaquin Torres-Garcia, Arte Constructivo, 1943

Met niet minder dan vier bruiklenen zijn wij vereerd bijgedragen te hebben aan dit bijzondere project. Boek gauw je ticket!

Héctor Ragni, Pareja Abstraca, 1935

Wist je dat Antwerpen tussen 1560 en 1660 de hoofdstad van de klavecimbelbouw was? Met de tentoonstelling Klavier nemen Museum Snijders&Rockoxhuis en Museum Vleeshuis je mee naar het gouden tijdperk van de Antwerpse klavecimbels.

Anoniem, Twee panelen met musicerende engelen, ca. 1500-50

In het Museum Snijders&Rockoxhuis ontdek je schilderijen van onder meer Frans Floris, Jacob Jordaens, Maerten de Vos en de familie Francken met in de hoofdrol: Antwerpse orgels, klavecimbels en virginalen. In Museum Vleeshuis kan je kennismaken met de klavecimbels en virginalen en unieke, beschilderde klavecimbeldeksels.

Frans II Francken, De doortocht van Mozes en de kinderen van Israël door de Rode Zee, ca. 1620

Met niet minder dan acht bruiklenen, waaronder een pas ontdekt klavecimbeldeksel van Frans II Francken, is The Phoebus Foundation vereerd om partner te zijn van deze bijzondere tentoonstelling!

Kunstenaarsfamilies zijn geen zeldzaamheid in de zeventiende eeuw. Zo is er ook de Francken-dynastie; een verhaal van meerdere generaties kunstenaars die niet alleen met elkaar verbonden zijn door een bloedband, maar ook door gemeenschappelijke kennis. Frans (I) en Ambrosius (I) etaleren hun talent met de productie van spectaculaire religieuze drieluiken. Hun broer Hieronymus (I) verwerft zelfs de prestigieuze positie als hofschilder van de Franse koning.

Frans II Francken, Kruisiging, ca. 1610

Toch is er één kunstenaar die extra aandacht verdient: Frans (II) Francken (1581-1642). Deze tijdgenoot van Rubens onderscheidt zich door zijn verfijnde en aparte stijl, de verscheidenheid aan geschilderde onderwerpen en een overvloedige productie die de Antwerpse markt zal overspoelen.

Frans II Francken, Een kunstkammer met Abraham Ortelius en Justus Lipsius, 1617

Van 4 september tot 2 januari 2022 kon je in Musée de Flandre te Kassel (Frankrijk) de Franckens ontdekken. The Phoebus Foundation deed graag haar duit in het zakje met drie buitengewone bruiklenen. Kijk hier voor meer info.

 Frans II Francken en Ambrosius Francken, Het feest van koning Herodes, 1610

Verbeelding van het universum kadert in het Leuvense KNAL! Stadsfestival van de Big Bang, dat focust op de fascinatie voor de kosmos en de impact ervan op wetenschap en cultuur. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de verwondering van de mens over de kosmos en hoe die een neerslag vindt in de beeldende kunsten en het denken tot de 19de eeuw. De bezoeker wordt meegenomen doorheen de geschiedenis en ontdekt de antwoorden die in de middeleeuwen en de vroegmoderne tijd geformuleerd werden op de fundamentele vragen over onze oorsprong. 

Verbeelding van het universum brengt de blijvende verwondering en voortdurende zoektocht naar inzichten in de oorsprong van het universum en de mens in dit onmetelijke systeem in beeld. De geselecteerde topstukken uit nationale en internationale collecties toen hoe, door tijd, ruimte en culturen heen, brede antwoorden op diverse, fundamentele vragen rond de oorsprong van de mens zijn bedacht, uitgedrukt, afgebeeld, omarmd en afgewezen. Je ontdekt er ook twee fascinerende bruiklenen uit onze collectie!

Vergeet me niet. Meer dan 100 renaissanceportretten: van Dürer tot Sofonisba vertelt het verhaal van machtige keizers, flamboyante aristocraten en welgestelde burgers en hoe ze zich in de 15de en 16de eeuw lieten vereeuwigen en herinnerd wilden worden. Aan de hand van verschillende topstukken van beroemde kunstenaars als Holbein, Dürer, Memling en Titiaan belicht deze unieke tentoonstelling de eerste echte bloei van het portret in Europa.

Naast renaissanceportretten uit Turijn, Frankfurt en Washington kan je twee uitzonderlijke werken van Jan Van Hemessen en Jan Van Scorel uit de collectie van The Phoebus Foundation bewonderen!

Jan Van Scorel, Portret van Joost Aemsz. Van der Burch, ca. 1530-1541
Jan Van Hemessen, Dubbelportret van een man en een vrouw, een spel triktrak spelend, 1532

Peter Paul Rubens (1577-1640) is misschien wel de meest succesvolle Vlaamse barokschilder. Zijn werken worden gekenmerkt door een indrukwekkende, kleurrijke beeldtaal die zeer herkenbaar is. Zelfs tijdens Rubens’ leven waren mensen bereid de hoogste prijzen te betalen voor zijn schilderijen. Maar hoe slaagde Rubens erin een schilder te worden die in heel Europa gevierd wordt?

Met ‘Becoming Famous’ toont de Staatsgalerie van Stuttgart hoe de meester de basis voor zijn latere successen legde in Italië: hij werkte er zowel voor het hertogelijke hof in Mantua als voor de machtige Dogenfamilies in Genua. Tussen 1600 en 1608 breidde hij zijn netwerk voortdurend uit en kreeg hij invloedrijke edelen, geleerden en diplomaten als mecenas. Ondertussen besteedde hij zijn Italiaanse jaren aan het bestuderen van oude en renaissance kunst in Rome en elders. 

Honderd schilderijen en werken op papier vertellen het verhaal van Rubens’ verblijf in Italië en het begin van zijn grote atelier in Antwerpen. Met het uitlenen van Rubens’ Portret van keizer Servius Sulpicius Galba en de tekening Een satyress reikt naar een herm van Pan uit het schetsboek van de meester, levert The Phoebus Foundation een belangrijke bijdrage aan deze tentoonstelling.

Peter Paul Rubens, Dubbelzijdige bladzijde met studies: vrouwelijke sater reikt naar een herm van Pan (recto), ca.1600-08
Peter Paul Rubens, Portret van keizer Galba, ca. 1598-1600