Met Koen Fillet en kunsthistoricus Peter J.H. Pauwels.

In deze Phoebus Focus aflevering nemen we het oeuvre van Frits Van den Berghe onder de loep. Op basis van de Coming Home. Flemish Art 1880-1930 publicatie, zet kunsthistoricus Peter J.H. Pauwels de opvallend persoonlijke en tegelijkertijd uitdagende stijl van de Gentse kunstenaar in de schijnwerpers.

Frits Van den Berghe, Klein meisje in de tuin, 1909
Frits Van den Berghe, Droom bij wake, 1926
Frits Van den Berghe, De zonneschilder, 1921

Met Koen Fillet en kunsthistorica Prisca Valkeneers.

Dingen zijn niet altijd wat ze lijken, zoals op het Keukenstilleven met Christus in het huis van Marta en Maria. Mocht de titel onze blik niet leiden, dan leek dit tafereel een banaal stilleven. Pas voor wie aandachtig kijkt, opent het schilderij een hele wereld, zoals blijkt uit deze Phoebus Focus aflevering met kunsthistorica Prisca Valkeneers en Koen Fillet.

Frans Ykens, ‘Keukenstilleven met Christus in het huis van Marta en Maria’, ca. 1645

Met Koen Fillet en Dirk Imhof, voormalig conservator bibliotheken en archieven van het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen.

In deze Phoebus Focus aflevering schetst dr. Dirk Imhof de context en betekenis van Christoffel Plantijns Biblia Regia op perkament, een van de meest indrukwekkende boekdrukkunst projecten uit de renaissance. Laat je verrassen door het verhaal van deze unieke editie uit The Phoebus Foundation collectie!

Een pagina met Syrisch, Latijn, Grieks en Chaldeeuws uit het Nieuwe Testament. In: Benedictus Arias Montanus, Biblia regia op perkament, Antwerpen (Christoffel Plantijn), 1568-1572
Benedictus Arias Montanus, Biblia Regia op perkament, ingebonden in een achttiende-eeuwse leren band, Antwerpen (Christoffel Plantijn), 1568-1572
Titelpagina van het Nieuwe Testament. In: Benedictus Arias Montanus, Biblia Regia op perkament, Antwerpen (Christoffel Plantijn), 1568-1572
Titelpagina van de Pagnini-bijbel. In: Benedictus Arias Montanus, Biblia Regia op perkament, Antwerpen (Christoffel Plantijn), 1568-1572

Met Koen Fillet en Leen Kelchtermans, wetenschappelijk medewerker van The Phoebus Foundation

Wie is deze jonge dame en door wie is ze zo nauwkeurig afgebeeld? In deze aflevering gaat onderzoeksmedewerker van The Phoebus Foundation, Leen Kelchtermans, het mysterie achter dit zeventiende eeuwse portret ontrafelen. Deze Phoebus Focus aflevering biedt een fascinerend inzicht in de vervlogen werkelijkheid van de jonge dame: hoe ze zich kleedde, volgens welke normen en waarden ze leefde, en wat het anno 1613 betekende om gehuwd te zijn.

Anonieme Antwerpse meester, Portret van een jonge vrouw, 1613

Meer weten? Bestel de bijhorende Phoebus Focus publicatie!

Met Koen Fillet en kunsthistorica Inge Misschaert

Op het eerste zicht lijkt dit kunstwerk gewoon op een wintertafereel met vrolijke kinderen spelend in de sneeuw, maar bij nader inzien, ontdekken we dat niets is wat het lijkt. In deze aflevering van Phoebus Focus, gaat Koen Fillet in gesprek met kunsthistorica, Inge Misschaert, over de Gentse etser Jules De Bruycker en zijn werk ‘Patershol te Gent’. Van feestelijk plezier tot onrecht, aanklacht en wanhoop, ontdek alles in deze gloednieuwe aflevering!

Jules De Bruycker, Patershol te Gent, ca. 1915

Meer weten? Bestel de bijhorende Phoebus Focus publicatie!

In deze aflevering van ‘Phoebus Focus’ kom je alles te weten over het aards paradijs, politieke propaganda, de aartshertogen Albrecht en Isabella en de tuinen van het Paleis op de Koudenberg. Maar wat hebben ze allemaal met elkaar te maken? Dr. Katharina Van Cauteren, stafchef van The Phoebus Foundation, en Koen Fillet nemen je mee naar de fantasierijke 17de-eeuwse weergave van het paradijs door Hendrick De Clerck en Denijs Van Alsloot. Het schilderij getuigt van een rijkdom aan religieuze, kunstzinnige, maar ook politieke informatie.

het aards paradijs hendrick de clerck
Hendrick De Clerck en Denijs Van Alsloot, Het aards paradijs met de vier elementen, 1613

Meer weten? Bestel de bijhorende publicatie!

Met Koen Fillet en Leen Kelchtermans, wetenschappelijk medewerker van The Phoebus Foundation

In deze aflevering van Phoebus Focus kom je alles te weten over religieuze vrouwen en hun devotie maar ook over katholiek en dynastiek machtsvertoon. Phoebus onderzoeker Leen Kelchtermans en Koen Fillet nemen je mee van de zevende naar de zeventiende eeuw en vertellen hoe Begga, dochter van Itta van Nijvel (ca. 592-652) en Pepijn de Oudere (ca. 580-639), in 1630 aangewezen wordt als stichteres van de bloeiende begijnenbeweging. Rond 1635 penseelde de Vlaamse barokke topper Jacob Jordaens (1593-1678) Heilige Begga, een schilderij dat bulkt van de boeiende verhalen!

Jacob Jordaens, Saint Begga, c.1635

Meer weten? Bestel de bijhorende Phoebus Focus publicatie!

Met Koen Fillet en Timothy De Paepe, directeur van het Museum Vleeshuis.

In deze aflevering pelt Timothy De Paepe de laagjes van een laat-zestiende-eeuws tafereel, al was het een ui. Wie oppervlakkig kijkt, ziet wat de titel van het werk belooft: elegant geklede figuren, feestvierend in een tuin. Maar als doctor in de letterkunde en directeur van het Antwerpse Museum Vleeshuis laat de auteur je kijken met de ogen van een zestiende-eeuwer. Hij neemt je mee naar een wereld van vertier en dans, maar ook van dwaasheid, afgunst en lust.

Omgeving van Joris Hoefnagel, Elegant gezelschap in een tuin, c.1570-1590

Meer weten? Bestel de bijhorende Phoebus Focus publicatie!

Met Koen Fillet en Leen Kelchtermans, wetenschappelijk medewerker van The Phoebus Foundation

Oorlog, onveiligheid, vluchtelingen, economische crisis: het zijn maar enkele verdacht vertrouwd klinkende trefwoorden die de zeventiende eeuw tekenden. Peter Snayers specialiseerde zich in het schilderen van oorlogstaferelen. Naast grote doeken die veldheren verheerlijkten, gaf hij ook de gewone man of vrouw weer, geteisterd door de dagelijkse oorlogsrealiteit. Een overval op reizigers haalt doorgaans niet de geschiedenisboeken. Maar dit thema staat wel centraal in een werk van Snayers waarover deze aflvering van Phoebus Focus gaat. Samen met Koen Fillet laat Phoebus onderzoeker Leen Kelchtermans een vergeten meester en een vergeten stukje geschiedenis weer tot leven komen.

Peter Snayers, Overval op reizigers, c.1640-1650

Meer weten? Bestel de bijhorende Phoebus Focus publicatie!

Met Koen Fillet en Naomi Meulemans, restaurator moderne en hedendaagse kunst van The Phoebus Foundation

Restaurator Naomi Meulemans kijkt mee over de schouder van CoBrA-kunstenaar Karel Appel aan de hand van het werk Vogel uit 1954. Als geen ander kan ze geheimen ontfutselen aan de materialiteit van de verf. De auteur ontleedt Appels schilderij laag na laag. De uitkomst is ietwat ontnuchterend. Waren de CoBrA-kunstenaars wel zo ‘vrij’ als ze zelf graag wilden geloven?

Karel Appel, Vogel, 1954

Meer weten? Bestel de bijhorende Phoebus Focus publicatie!

Met Koen Fillet en Leen Kelchtermans, wetenschappelijk medewerker van The Phoebus Foundation

Het portret van Elisabeth Jordaens mag dan op het eerste zicht een charmant portret lijken, het roept ook veel vragen op. Wie was Elisabeth Jordaens? Wanneer portretteerde haar vader, de beroemde Jacob Jordaens, haar en waarom ziet ze eruit als een boerinnetje?

In deze aflevering neemt Jordaens-experte Leen Kelchtermans je mee op zoektocht en ontdek je samen met haar de verrassende antwoorden op deze vragen!

Jacob Jordaens, Portret van Elisabeth Jordaens, ca. 1637-1645

Meer weten? Bestel de bijhorende Phoebus Focus publicatie!

Met Koen Fillet, Sven Van Dorst (Hoofdrestaurator) en Niels Schalley (Project Coördinator) van The Phoebus Foundation

Het leven van de heilige Dimpna leest als een sprookje! Het levensverhaal van deze opmerkelijke heilige spreekt zo tot de verbeelding dat Goossen Van der Weyden (1465-1538), kleinzoon van de beroemde Rogier, een altaarstuk met acht panelen schilderde met op elk paneel een episode uit het leven van Dimpna. Maar niet alleen de iconografie van het meesterwerk is verrassend. Meer dan drie jaar lang werden de panelen onderworpen aan een uitgebreid restauratie door de restauratoren van The Phoebus Foundation. Zij ontdekten nog meer uitzonderlijke verhalen, die eeuwenlang verborgen waren onder lagen stof en vuil. 

In de vierde aflevering van Phoebus Focus ontdek je samen met Sven Van Dorst en Niels Schalley de geheimen van Dimpna en Goossen Van der Weyden.

Wil je de panelen bewonderen met je eigen ogen? Bezoek dan onze Zot Van Dimpna tentoonstelling!

Digitale constructie Altaarstuk met het leven van de heilige Dimpna (1505)

Meer weten? Bestel het Zot van Dimpna boek!

Met Koen Fillet en Hildegard Van de Velde, conservator van het Museum Snijders&Rockoxhuis.

Nog nooit gehoord van Maerten De Vos (1532-1603)? In het zestiende-eeuwse Antwerpen mocht hij dan wel een superster geweest zijn; vandaag is zijn roem een pak minder dan die van bijvoorbeeld Peter Paul Rubens. In deze aflevering laat Hildegard Van de Velde, conservator van het Museum Snijders&Rockoxhuis, je kennis maken met deze getalenteerde superster en gidst ze je doorheen zijn meesterwerk De allegorie van de zeven vrije kunsten.  

Maerten De Vos, De allegorie van de zeven vrije kunsten, ca. 1560-90

Meer weten? Bestel de bijhorende Phoebus Focus publicatie!

Met Koen Fillet, Katrijn Van Bragt (Collection Consultant) en Sven Van Dorst (Hoofdrestaurator) van The Phoebus Foundation

De Studie van een jonge vrouw (ca. 1649-1659) van de Brusselse kunstenares Michaelina Wautier lijkt op het eerste gezicht een gewone studie. Niets is minder waar! Een blik in detail en achter de verflagen onthult grote geheimen van deze vergeten belangrijke kunstenares. Niet alleen haar markante leven zelf maar ook het intrigerende werk roept veel vragen op. Wie is de afgebeelde vrouw? Hoe kwam het werk tot stand en wat was de functie ervan? Dankzij recent materiaaltechnisch onderzoek is het mogelijk de schilderes aan het werk te zien. 

In deze tweede aflevering van Phoebus Focus nemen Katrijn Van Bragt en Sven Van Dorst je mee achter de verflagen van Studie van een jonge vrouw en ontdek je de geheimen van een van de meest bijzondere kunstenaressen.

Michaelina Wautier, Studie van een jonge vrouw, ca. 1649-59
Studie van een jonge vrouw’ 180° gedraaid, MA-XRF-scan voor element kwik (Hg)

Meer weten? Bestel de bijhorende Phoebus Focus publicatie!

Met Koen Fillet en Sven Van Dorst, hoofd restauratie bij het atelier van The Phoebus Foundation

In de zeventiende eeuw moet de jezuïet Daniël Seghers een soort popster zijn geweest. Hij werkte samen met Peter Paul Rubens, Cornelis Schut, Gonzales Coques en Erasmus II Quellinus. De hoogste adel schoof aan voor een bloemstuk van hem. Kijken naar zijn werk doet een wereld opengaan. Jaren van doorgedreven en verfrissend materiaaltechnisch onderzoek lichten de sluier tussen heden en verleden op. We kunnen letterlijk meekijken onder de verflagen, over de schouder van de kunstenaar.

In deze eerste aflevering van Phoebus Focus neemt Sven Van Dorst je mee doorheen de wondere bloemenwereld van Daniël Seghers.

Daniël Seghers, Bloemenvaas met rozen, narcissen en tulpen, ca. 1630-40

Meer weten? Bestel de bijhorende Phoebus Focus publicatie!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.