Met Koen Fillet en Leen Kelchtermans, wetenschappelijk medewerker van The Phoebus Foundation

In deze aflevering duiken we in de fascinerende wereld van barokke zelfportretten. Samen met dr. Leen Kelchtermans ontdekken we meer over de boeiende dynamiek die ontstaat wanneer kunstenaars zowel het model als de maker zijn van een kunstwerk. Verder belichten we waarom ze zichzelf vereeuwigen, en waar ze inspiratie zoeken. Een unieke kijk in de artistieke masterminds van het verleden!

Antoon Van Dyck, Portret van de Antwerpse juwelier Johannes Gansacker, ca. 1619-20
Jan Cossiers, Zelfportret, ca. 1620-27
Johannes Wierix, Portret van Frans Floris, 1572
Antoon Van Dyck en Jacob Neefs, Titelpagina met zelfportret van Antoon Van Dyck, 1645-46
Erasmus II Quellinus, Portret van Jan Philips Van Thielen, ca. 1659-60
David II Tenier, Zelfportrait op vierendertigjarige leeftijd, 1645
Albrecht Dürer, Zelfportret, 1498. Madrid, Museo Nacional del Prado

Benieuwd naar meer? Ontdek Blind Date – Portretten met blikken en blozen, het verhaal van de Vlaamse portretkunst verteld aan de hand van tientallen topstukken.

Ontdek de betekenis van het zestiende-eeuwse drieluik ‘Sint-Lukas schildert de Madonna’ uit The Phoebus Foundation collectie. Dankzij de restauratie-expertise van Sven Van Dorst en het kunsthistorisch onderzoek van Niels Schalley blijft dit meesterwerk niet langer verborgen in de tijd.

Onbekende meester, Sint-Lukas schildert de Madonna (centraal), Madonna Lactans (links), Biddende benedictijnermonnik (rechts), ca. 1520-1530
Detail van het linkerpaneel
Madonna Lactans
Sint-Lukas schildert de Madonna
Biddende benedictijnermonnik
Onbekende meester, Gesloten triptiek met schedel en bot, ca. 1520-1530

De Brusselse schilder Adam Frans Van der Meulen maakte furore aan het hof van de Franse koning Lodewijk XIV. Met de nodige pomp en bravoure legde hij zijn militaire triomfen voor de eeuwigheid vast. Zo ook de intrede van het vorstenpaar in 1667 in het Noord-Franse Douai. In deze Phoebus Focus aflevering brengt dr. Leen Kelchtermans verschillende subtiliteiten en details aan het licht, waardoor nieuwe inzichten over de creatie en betekenis van dit kunstwerk ontrafeld worden.

Adam Frans Van der Meulen, Intrede van Lodewijk XIV en Maria-Theresia in Douai in 1667, na 1667
Antwerpen, The Phoebus Foundation
Detail van de versie in de collectie van The Phoebus Foundation: de ruiters achter de koets
Detail van de versie in de collectie van The Phoebus Foundation: onbekende ruiter
Detail van de versie in de collectie van The Phoebus Foundation: de dames in de koets

Benieuwd naar meer? Lees de Phoebus Finding:

Met Koen Fillet en Katrijn Van Bragt, Collection Consultant van The Phoebus Foundation

Binnen de portretkunst neemt het kinderportret een bijzondere plaats in. De voorstellingen van jongens en meisjes, getooid in rijkelijke kledij en in een statige en serieuze pose, ogen op het eerste zicht soms onopvallend en zelfs bevreemdend maar huizen een bijzonder interessant, vaak emotioneel verhaal. In deze aflevering van Phoebus Focus ontdek je samen met Katrijn Van Bragt alles over de geschiedenis en de evolutie van dit bijzondere portretgenre.

Dirk Bouts (atelier), Maria met Kind in een besloten hof, 1468
Antoon Van Dyck, Portret van Willem II van Oranje, ca. 1631
Jacob Jordaens, Zo d’ouden zongen, zo piepen de jongen, ca. 1640-1645

Meer weten? Lees alles over kinderportretten in het hoofdstuk ‘Forever Young. Kinderen van verf en vernis’ in het boek Blind Date. Portretten met blikken en blozen.

In deze ‘Phoebus Focus’ aflevering belicht stafchef van The Phoebus Foundation, Dr. Katharina Van Cauteren, de verschillende betekenissen en motieven achter het schilderij ‘Suzanna en de ouderlingen’ van de Brusselse kunstenaar Hendrick De Clerck. Met haar expertise in het oeuvre van De Clerck, weet Dr. Van Cauteren als geen ander de kunstenaar alsook zijn werk in diens kunsthistorische en sociale context te plaatsen.

Hendrick De Clerck, Suzanna en de ouderlingen, ca.1625
David Vinckboons, Elegant gezelschap in een paleistuin: allegorie van de vijf zintuigen (detail), ca. 1610-1620

Met Koen Fillet en kunsthistoricus Peter J.H. Pauwels.

In deze Phoebus Focus aflevering nemen we het oeuvre van Frits Van den Berghe onder de loep. Op basis van de Coming Home. Flemish Art 1880-1930 publicatie, zet kunsthistoricus Peter J.H. Pauwels de opvallend persoonlijke en tegelijkertijd uitdagende stijl van de Gentse kunstenaar in de schijnwerpers.

Frits Van den Berghe, Klein meisje in de tuin, 1909
Frits Van den Berghe, Droom bij wake, 1926
Frits Van den Berghe, De zonneschilder, 1921

Met Koen Fillet en kunsthistorica Prisca Valkeneers.

Dingen zijn niet altijd wat ze lijken, zoals op het Keukenstilleven met Christus in het huis van Marta en Maria. Mocht de titel onze blik niet leiden, dan leek dit tafereel een banaal stilleven. Pas voor wie aandachtig kijkt, opent het schilderij een hele wereld, zoals blijkt uit deze Phoebus Focus aflevering met kunsthistorica Prisca Valkeneers en Koen Fillet.

Frans Ykens, ‘Keukenstilleven met Christus in het huis van Marta en Maria’, ca. 1645

Met Koen Fillet en Dirk Imhof, voormalig conservator bibliotheken en archieven van het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen.

In deze Phoebus Focus aflevering schetst dr. Dirk Imhof de context en betekenis van Christoffel Plantijns Biblia Regia op perkament, een van de meest indrukwekkende boekdrukkunst projecten uit de renaissance. Laat je verrassen door het verhaal van deze unieke editie uit The Phoebus Foundation collectie!

Een pagina met Syrisch, Latijn, Grieks en Chaldeeuws uit het Nieuwe Testament. In: Benedictus Arias Montanus, Biblia regia op perkament, Antwerpen (Christoffel Plantijn), 1568-1572
Benedictus Arias Montanus, Biblia Regia op perkament, ingebonden in een achttiende-eeuwse leren band, Antwerpen (Christoffel Plantijn), 1568-1572
Titelpagina van het Nieuwe Testament. In: Benedictus Arias Montanus, Biblia Regia op perkament, Antwerpen (Christoffel Plantijn), 1568-1572
Titelpagina van de Pagnini-bijbel. In: Benedictus Arias Montanus, Biblia Regia op perkament, Antwerpen (Christoffel Plantijn), 1568-1572

Met Koen Fillet en Leen Kelchtermans, wetenschappelijk medewerker van The Phoebus Foundation

Wie is deze jonge dame en door wie is ze zo nauwkeurig afgebeeld? In deze aflevering gaat onderzoeksmedewerker van The Phoebus Foundation, Leen Kelchtermans, het mysterie achter dit zeventiende eeuwse portret ontrafelen. Deze Phoebus Focus aflevering biedt een fascinerend inzicht in de vervlogen werkelijkheid van de jonge dame: hoe ze zich kleedde, volgens welke normen en waarden ze leefde, en wat het anno 1613 betekende om gehuwd te zijn.

Anonieme Antwerpse meester, Portret van een jonge vrouw, 1613

Meer weten? Bestel de bijhorende Phoebus Focus publicatie!

Met Koen Fillet en kunsthistorica Inge Misschaert

Op het eerste zicht lijkt dit kunstwerk gewoon op een wintertafereel met vrolijke kinderen spelend in de sneeuw, maar bij nader inzien, ontdekken we dat niets is wat het lijkt. In deze aflevering van Phoebus Focus, gaat Koen Fillet in gesprek met kunsthistorica, Inge Misschaert, over de Gentse etser Jules De Bruycker en zijn werk ‘Patershol te Gent’. Van feestelijk plezier tot onrecht, aanklacht en wanhoop, ontdek alles in deze gloednieuwe aflevering!

Jules De Bruycker, Patershol te Gent, ca. 1915

Meer weten? Bestel de bijhorende Phoebus Focus publicatie!

In deze aflevering van ‘Phoebus Focus’ kom je alles te weten over het aards paradijs, politieke propaganda, de aartshertogen Albrecht en Isabella en de tuinen van het Paleis op de Koudenberg. Maar wat hebben ze allemaal met elkaar te maken? Dr. Katharina Van Cauteren, stafchef van The Phoebus Foundation, en Koen Fillet nemen je mee naar de fantasierijke 17de-eeuwse weergave van het paradijs door Hendrick De Clerck en Denijs Van Alsloot. Het schilderij getuigt van een rijkdom aan religieuze, kunstzinnige, maar ook politieke informatie.

het aards paradijs hendrick de clerck
Hendrick De Clerck en Denijs Van Alsloot, Het aards paradijs met de vier elementen, 1613

Meer weten? Bestel de bijhorende publicatie!

Met Koen Fillet en Leen Kelchtermans, wetenschappelijk medewerker van The Phoebus Foundation

In deze aflevering van Phoebus Focus kom je alles te weten over religieuze vrouwen en hun devotie maar ook over katholiek en dynastiek machtsvertoon. Phoebus onderzoeker Leen Kelchtermans en Koen Fillet nemen je mee van de zevende naar de zeventiende eeuw en vertellen hoe Begga, dochter van Itta van Nijvel (ca. 592-652) en Pepijn de Oudere (ca. 580-639), in 1630 aangewezen wordt als stichteres van de bloeiende begijnenbeweging. Rond 1635 penseelde de Vlaamse barokke topper Jacob Jordaens (1593-1678) Heilige Begga, een schilderij dat bulkt van de boeiende verhalen!

Jacob Jordaens, Saint Begga, c.1635

Meer weten? Bestel de bijhorende Phoebus Focus publicatie!