Speciaal voor de Thuis bij Jordaens tentoonstelling in het Frans Hals Museum te Haarlem publiceerde The Phoebus Foundation een OKV themanummer over Jacob Jordaens. Maak kennis met deze Antwerpse superster en laat je verrassen door de verhalen achter zijn vernuftige en soms geestige schilderijen. Bovendien kom je ook echt thuis bij de meester en stap je binnen in zijn pronkkamer!

Naar aanleiding van de portrettententoonstelling Blind Date verscheen dit OKV themanummer in het voorjaar van 2020. Laat je gidsen door meer dan vijfhonderd jaar vol blikken en blozen en leg samen met een uitgekiende selectie meesterwerken een fascinerend pad af in het historische hart van Antwerpen.

Kant is een weefsel van draden, een toonbeeld van ambacht en precisie, en boordevol geschiedenis. De evolutie ervan is nauw verbonden met de ondernemende stedeling uit de late middeleeuwen. Het themanummer PiKant! laat de lezer kennismaken met deze onderbelichte historie.

Dit themanummer werd uitgegeven naar aanleiding van de tentoonstelling Pikant! Vijf eeuwen cultuurgeschiedenis uitgekleed (2019).

Vanaf ongeveer 1200 ontwikkelt zich in wat nu Vlaanderen heet een nieuwe mens. Deze mens is praktisch, innoverend en ondernemend. Voor God & Geld brengt het verhaal van deze nieuwe mens. Exploreer een wereld van ongeziene fascinatie voor ingenieuze ontdekkingen en bewandel het pad van de zotte zonde.

Dit themanummer werd uitgegeven naar aanleiding van de tentoonstelling Voor God & Geld. Gouden tijd van de Zuidelijke Nederlanden (2016).

België boert uitstekend in de negentiende eeuw. Als eerste geïndustrialiseerde natie van het vasteland is haar economisch succes bijna niet te stoppen. Het platteland loopt leeg en boeren nemen hun intrek in de volksbuurten van de groeiende steden. Hier worden zij arbeiders, vaak in erbarmelijke omstandigheden levend. De verkrotte en overbevolkte beluiken zijn een broeihaard voor armoede en ziekte. De heimwee naar het plattelandsbestaan is alom aanwezig. OER is een weerspiegeling van een belangrijk kantelmoment in de Vlaamse kunstgeschiedenis, van ca. 1880 tot 1930.

Dit themanummer werd uitgegeven naar aanleiding van de tentoonstelling OER. De wortels van Vlaanderen (2017).

Wie Reynaert zegt, denkt spontaan aan die felle met den rooden baert, de schalkse snoodaard die zich overal weet uit te praten en niettemin op heel wat sympathie kan rekenen. Reynaert is zonder twijfel een van die figuren, waarop het Land van Waas, en zelfs heel Oost-Vlaanderen, heel trots is.

Dit themanummer werd gepubliceerd naar aanleiding van de tentoonstelling Vossen. Expeditie in het land van Reynaert (2018).

From Memling to Rubens vertelt de rijke historie van meer dan drie eeuwen Vlaamse kunst- en cultuurgeschiedenis. Voor de eerste keer ooit trok The Phoebus Foundation met een uitzonderlijke selectie kunstwerken naar het buitenland. Meer dan honderdtwintig topstukken uit de collectie oude meesters waren van april – november 2021 te bewonderen in de noordelijke Hanzestad Tallinn (Estland).

Zonder Dimpna geen Geel. De geschiedenis van het Kempische stadje is onlosmakelijk verweven met de Ierse heilige. Dit themanummer is volledig gewijd aan deze bijzondere relatie. Leer hoe een middeleeuwse heiligencultus uitgroeit tot de modern psychiatrie en de unescowaardige gezinsverpleging.

Dit themanummer wordt gepubliceerd naar aanleiding van de tentoonstelling Zot van Dimpna (2022).