Ontdek de Antwerpse superster Jacob Jordaens als nooit tevoren en laat je verrassen door de verhalen achter zijn vernuftige en soms geestige schilderijen. Meer nog: in de reconstructie van zijn pronkkamer kom je ook echt bij de meester thuis!

Met Thuis bij Jordaens presenteert The Phoebus Foundation in samenwerking met het Frans Hals Museum te Haarlem de eerste monografische tentoonstelling van de zeventiende-eeuwse Antwerpse meester Jacob Jordaens in Nederland.

Waarom schildert Hans Memling elk detail met zo’n precisie? Hoe slaagde Rubens erin om met een paar penseelstreken een effect te creëren waar Steven Spielberg jaloers op zou zijn geweest? En waarom waren de Zuidelijke Nederlanden drie eeuwen lang het artistieke centrum van de wereld?

From Memling to Rubens toonde Vlaamse kunst uit de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw zoals je ze nog nooit eerder zag. De tentoonstelling was een reis door driehonderd jaar cultuurgeschiedenis, met adembenemende topstukken uit de collectie van The Phoebus Foundation in de hoofdrol. Onbekende juweeltjes van Hans Memling, Quinten Metsys, Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens en Antoon Van Dyck namen je mee naar een wereld vol dwaasheid en zonde, fascinatie en ambitie. From Memling to Rubens ging over hertogen en keizers, over rijke burgers en arme heiligen, over kunstkamers als wijnkelders en over Antwerpen als Hollywood aan de Schelde.

De vele portretten van de middeleeuwen tot de vroegmoderne tijd uit The Phoebus Foundation collectie vormden het ideale uitgangspunt voor het boeiende verhaal van de geschiedenis van de portretkunst. In 2020 organiseerde The Phoebus Foundation in samenwerking met het Museum Snijders&Rockoxhuis de unieke tentoonstelling Blind Date op diverse locaties in de Antwerpse binnenstad. De expo toonde statige mannen- en vrouwenportretten, zelfzekere zelfportretten, blozende tronies en schattige kinderportretten in een unieke scenografie van mode-icoon Walter Van Beirendonk.

In 2018 liet de Kanselarij van The Phoebus Foundation het brede publiek kennismaken met weer een nieuwe deelcollectie van de Foundation. Vossen was niet zomaar een tentoonstelling: het ging om een fiets- en tentoonstellingsparcours over het middeleeuwse verhaal van de vos Reynaert. De ruime Reynaert-collectie werd tentoongesteld in de vorm van een ‘culturele expeditie’ over het middeleeuwse dierenepos. De expeditie nam bezoekers mee op een fietstocht van 40 of 60 kilometer door het Vlaamse Waasland en Nederlands Zeeuws-Vlaanderen. Op dit belevingstraject maakten de bezoekers op een speelse en toegankelijke manier kennis met de lepe vos. Van prachtige kunstwerken en decors via schalkse films en ultramoderne animaties tot een toffe speurtocht: ze maakten dit stukje cultuurgeschiedenis bijzonder toegankelijk.

Met OER wijdde The Phoebus Foundation in 2017 een tentoonstellig aan de Vlaamse kunst tussen 1880 en 1930. In de hoofdrol? De meest invloedrijke schilders van die periode: Emile Claus, Valerius De Saedeleer, Gustave Van de Woestyne, George Minne, James Ensor, Léon Spilliaert, Rik Wouters, Frits Van den Berghe, Constant Permeke, Gust. De Smet, Hubert Malfait en Edgard Tytgat. De tentoonstelling focuste op een kantelmoment in de Vlaamse artistieke en culturele geschiedenis en voerde de bezoeker terug naar het begin van de twintigste eeuw. Maar OER was ook anders en grensverleggend. Ze ging ook over het heden en over wat het betekent om Vlaming te zijn, aangezien de grens tussen verleden en heden flinterdun is.

In 2016 organiseerde The Phoebus Foundation in het Caermersklooster te Gent haar allereerste tentoonstelling, in samenwerking met de Provincie Oost-Vlaanderen. Voor God & Geld voerde de bezoeker terug naar de Gouden Eeuw van de Zuidelijke Nederlanden (15de-16de eeuw). Ze schetste een beeld van de economische macht van het graafschap Vlaanderen en het hertogdom Brabant – belangrijke technologische, industriële en commerciële centra van de toen bekende wereld – en wierp een nieuw licht op een economisch en cultureel hoogtepunt.

Een spin-off van de tentoonstelling Blind Date vond plaats in Museum Vleeshuis. Op de eerste verdieping kon je drie smakelijke schilderijen van Frans Snijders uit de collectie van The Phoebus Foundation bewonderen in een verrassende presentatie van Walter Van Beirendonck.

Kant lijkt soms een ouderwetse reputatie te hebben, maar de Kanselarij van The Phoebus Foundation wekte het eeuwenoude luxueuze textiel in 2019 helemaal tot leven. In samenwerking met de Stad Aalst, de bedrijven Jan De Nul en Van de Velde, en de heren Willy Michiels en Jozef Dauwe organiseerde The Phoebus Foundation Pikant!: een sensuele en spannende tentoonstelling over kant.

Maak kennis met Myriam De Saedeleer: kantexperte en -fabrikante uit een markante familie van kantproducenten. In het kader van de tentoonstelling Pikant! vertelt Myriam haar unieke verhaal.

Vlaamse modegoeroe Jani Kazaltzis bezoekt samen met curator Katharina Van Cauteren de tentoonstelling Pikant! en ontdekt de verrassende geschiedenis van kant.

Caudry, in het noorden van Frankrijk, is samen met Calais het wereldcentrum van de kantnijverheid. De streek telt zes actieve bedrijven die 80 % van hun productie wereldwijd exporteren, voornamelijk voor de haute couture en het luxesegment van de prêt-à-porter. De uitmuntende vakkennis die sinds de negentiende eeuw in de bedrijven is opgebouwd, krijgt erkenning van grote modemerken die kant gebruiken, zoals Chanel, Ungaro, Elie Saab en Alexander MQ Queen. Met de opkomst van goedkope kantproductie in landen als China wordt de kwaliteitsvolle machinale kantnijverheid in Calais en Caudry echter sterk bedreigd.

In 2019 organiseerde The Phoebus Foundation Pikant!: een weelderige tentoonstelling die de bezoeker liet kennismaken met vijf eeuwen cultuurgeschiedenis. Ze richtte de spots op kanten kledij en accessoires als ware statussymbolen, die vaak van moeder op dochter werden doorgegeven, of van vader op zoon. De expo liet zien hoe kant van onderkleding naar bovenkleding evolueerde en weer terug, en welke pioniersrol het familiebedrijf Van de Velde daarin speelde. Vandaag inspireert kant menig kunstenaar en ontwerper tot high fashion en kunst.